Aktie Lundin Mining planerar att täppa igen det stora slukhål som i somras upptäcktes vid underjordgruvan Alcaparrosa och som återfinns inom Candelaria-komplexet i Chile. Det rapporterade Reuters på torsdagskvällen.

Utöver att täppa igen hålet kommer bolaget också försöka pumpa ut vatten som sipprat in i gruvan, enligt en ledande befattningshavare på Lundin Mining, enligt Reuters.

Anledningen till uppkomsten av slukhålet är fortsatt oklart. Lundin Mining genomför studier i syfte att fastställa de bakomliggande orsakerna och tycks närma sig ett svar.

Slukhålet planeras fyllas med sand och sten med identiska egenskaper som en flodbädd har, skriver Reuters. Vilka kostnader som är förknippade med igentäppningen vill Luis Sanchez, chef för en lokal enhet inom Lundin Mining, inte uppge. Däremot ska han till Reuters ha sagt att bolaget hittills lagt 10 miljoner dollar på att lösa problemen relaterade till slukhålet.

I oktober i år blev det känt att den chilenska miljötillsynsmyndigheten SMA skickat in anklagelser mot Lundin Mining på fyra punkter angående slukhålet. Anklagelserna kan leda till böter för Lundin Mining, men något besked kring detta tycks inte ha kommit än.