LUNDIN MINING: ÅTGÄRDER KAN VÄNDA DYSTER TREND - CARNEGIE

2023-03-02 12:05:20

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Efter en period präglad av motgångar för Lundin Mining, så som slukhål och flaskhalsar i produktionen, har sentimentet varit dämpat kring aktien. Storägaren familjen Lundin har samtidigt vidtagit åtgärder för att stabilisera bolaget och förbättra trenden - och potentiell uppsida ses nu för aktien.

Det skriver Carnegie i en analys där rekommendationen för Lundin Mining höjs till köp från behåll medan riktkursen skruvas upp till 74 kronor (70), vilket Direkt tidigare rapporterat.

Antalet neutrala och negativa rekommendationer för Lundin Mining har i nuläget inte varit så överrepresenterade på tio år, enligt Factsets analytikersammanställning som Carnegie hänvisar till.

"Vi ser dock en tydlig åtgärdstrend i form av ny finanschef, uppdaterade tekniska rapporter /…/", noterar Carnegie och understryker att Lundin Minings siffror för det fjärde kvartalet "var bättre än väntat" vilket indikerar uppsidopotential framgent.

I september 2022 utsågs den tidigare finanschefen för Lundin Energy, Teitur Poulsen, till finanschef för Lundin Mining. I december samma år utsågs Jack Lundin till ny vd och koncernchef för gruvbolaget.

Lundin Minings expansionsprojekt, Josemaria och zinkprojektet i Neves Corvo, fortskrider enligt plan och Carnegie väntar sig en uppdaterad teknisk rapport för Josemaria under andra halvan av 2023. Produktionsmålet för zinkexpansionsprojektet väntas, enligt Carnegie, nås under nästa år.

Avslutningsvis noterar banken att Lundin Mining sitter på en stark balansräkning med en nettoskuld på ynka 11 miljoner dollar vid utgången av 2022. Det innebär i sin tur goda utsikter för utdelningar, aktieåterköp samt investeringar hänförliga expansionsprojekten.

I somras upptäcktes ett slukhål vid gruvan Alcaparrosa som återfinns inom Candelaria-komplexet i Chile. Lundin Mining valde ett par dagar senare att tillfälligt stoppa arbetet på den närliggande koppargruvan efter chilenska myndigheters vädjan om att undersöka slukhålet. Myndigheten ska därefter ha riktat anklagelser, relaterade till slukhålet, mot Lundin Mining innebärande att gruvbolaget kan komma att bötfällas på miljonbelopp i dollar, enligt rapportering från Reuters och som Direkt tidigare skrivit om.

Omkring 11.30-tiden på torsdagen var aktien i Lundin Mining upp 0,2 procent till 68:90 kronor.

Graf: Lundin Minings sedan mars 2022

image

Källa: InfrontDirekt-SE