Aktie Lumito rasar 40 procent i den inledande handeln på måndagen. Detta efter att Sectras vd Torbjörn Kronander förnekat att det existerar något samarbete mellan bolagen. I torsdags gick Lumito ut och hävdade att man tecknat ett samarbetsavtal vilket fick Lumitos aktie att lyfta.

”Det finns ett samarbete på så sätt att de har köpt en pryl, men det är ungefär samma typ av samarbete som att jag köper mat på Ica”, säger Sectras vd Torbjörn Kronander till Nyhetsbyrån Direkt på måndagsmorgonen.

På torsdagen i förra veckan skickade Lumito ut ett pressmeddelande där bolaget meddelade att de tecknat ett samarbetsavtal med Sectra, där Lumitos avbildningsteknik skulle implementeras i Sectras så kallade ”viewers”.

Detta besked fick Lumitos aktie att stiga 23 procent under torsdagen och fredagen. Men i en artikel i Di på söndagen tillbakavisade Sectras vd att det skulle finnas något samarbete mellan bolagen.

På söndagskvällen skickade Lumito ut ett pressmeddelande där bolaget förtydligade att samarbetsavtalet gäller Danmark.

Men enligt Torbjörn Kronander ändrar informationen i Lumitos ”förtydligande” inget.

Det stämmer att Lumito och Sectra gjort affärer i Danmark, uppger Torbjörn Kronander, men det är bara för att det är den danska organisationen som säljer produkten och han är fortfarande förvånad över Lumitos agerande.

”Vi har nog aldrig varit med om något liknande, dessutom hade vi tydligt sagt nej till dem att använda vårt namn, men det gjorde de i alla fall”, säger Sectras vd till Direkt.

Sectras vd:s uttalande om Lumito i Dagens Industris artikel på söndagen gjordes i samband med en granskning av Cardeon som är största ägare i Lumito. Cardeon har grundats av Masoud Khayyami som även är vd och största ägare i Spectracure.

Dagens Industri rapporterar även att Spectracure i onsdags skickade ut ett pressmeddelande som rubricerades med ”goda resultat i bröstcancerstudie”.

”Den aktuella studien var dock ett år gammal och i den användes inte Spectracures teknik”, skriver Dagens Industri.

Cardeon håller för närvarande på att försöka ta in 100 miljoner kronor inför en tänkt notering under året. Värderingen i kapitalanskaffningsprocessen ligger på drygt 700 miljoner kronor, klart över värdena som anges i prospektet för Cardeons enskilda innehav, skriver Dagens Industri. Masoud Khayyami säger till tidningen att värderingen stöds av en revisionsbyrå som han dock inte få ge namnet på.

Cardeon blev nyligen storägare i GPX Medical och Cardeons portfölj av listade bolag innehåller innehav i även Prolight och Neodynamics.