Aktie Sectra vidhåller att det inte finns något samarbetsavtal mellan medicinteknikbolaget och Lumito. Men Lumitos vd Urban Widén menar att det visst finns ett samarbetsavtal.

”Att det inte finns ett kontrakt är nonsens, det är klart att allt finns på plats innan vi går ut”, säger Urban Widén till Nyhetsbyrån Direkt på måndagseftermiddagen.

Det hela började med att Lumito på torsdagen i förra veckan skickade ett pressmeddelande om att bolaget tecknat ett samarbetsavtal med Sectra om att implementera Lumitos avbildningsteknik i Sectras bildhanteringssystem för patologi. Men Sectras vd Torbjörn Kronander förnekade i en artikel som Dagens Industri publicerade på söndagskvällen att det fanns ett samarbete och han menade att Lumito ”kört en vals”

På söndagskvällen skickade Lumito ett förtydligande, men det ändrade inte Sectrachefens syn på relationen. I en kommentar till Direkt sade Torbjörn Kronander att det enda som hänt är att Lumito köpt en produkt av Sectra och liknade de båda bolagens mellanhavanden med att gå och handla på Ica.

Urban Widén menar att det inte alls rör sig om att köpa en färdig produkt eftersom den måste utvecklas tillsammans med Sectra, och att det därav är det ett samarbetsavtal.

”Ska du och jag ses på en plats och du kan en sak och jag en annan och sedan gör våra produkter bättre genom att jobba ihop, då vet jag inte vad man ska kalla det för om det inte är ett samarbete, det är svårt att hitta ett annat ord för det”, säger Urban Widén.

Han menar att bolagen är överens på alla punkter. men att det kanske är en definitionsfråga huruvida det är en affär av vikt eller inte och han har svårt att se att någon känner sig vilseledda av att affären beskrivits som ett ”samarbetsavtal”.

”Egentligen inte, för vad ska vi säga annars? Vi har köpt en produkt som inte är färdig att användas. Här har tydligen Sectra en annan syn där de inte ser det som ett samarbete utan ser oss som vilken kund som helst. Men så är det ju inte, det framgår tydligt av kontraktet att det krävs mycket från dem och vi har jobbat i tre månader och vi ska fortsätta med det”, säger Urban Widén.

På måndagseftermiddagen skickade dock Sectra ett eget pressmeddelande där budskapet att det inte rör sig om ett samarbetsavtal upprepades. Enligt Sectra klarar i dagsläget bolagets bildhanteringssystem inte av att hantera Lumitos bilder, men Sectra har ingen avsikt att ändra detta i systemet förrän Lumito har ett färdigt system ute på marknaden. Om Lumito vill ändra sitt bildformat så att det passar i systemet så är de fria att göra detta, betonar Sectra.

Förutom att kalla det ett samarbete hade Torbjörn Kronander även synpunkter på att Lumito valt att nämna Sectra trots att Sectra sagt uttryckligen nej till att bli omnämnt. Även här har de båda bolagen olika syn på situationen.

I höstas frågade Lumito Sectra om de ville göra en gemensam pressrelease, men detta sade Sectra nej till. Så långt är de båda parterna överens.

Urban Widén menar att samarbetet kommer att betyda mycket för Lumito och att de därför var tvungna att meddela detta enligt MAR-reglerna. När pressmeddelandet skulle skickas på torsdagen uppger vd:n att detta mejlats till Sectra, men sedan gick något snett.

”Vi skickade pressreleasen till dem och de har fått möjlighet att titta på den, men sedan skyllde de på att det fastande i deras spamfilter. Deras informationschef hörde av sig sedan och tackade för att jag hade skickat den och hade inga synpunkter på innehållet”, säger han.

Lumitos aktie steg 24 procent i förra veckan efter att bolaget meddelat ”samarbetet” med Sectra. Efter Di:s artikel på söndagen föll aktien som en sten när börsen öppnade på måndagen.

Omkring klockan 16 var aktien ned över 50 procent.

Foto: Copyright (c) 2020 Shutterstock. No use without permission.
Placera
"Frontier markets" har inte hängt med i uppgången”Vietnam lockar”
Krönika
Hernhag: Håll koll på de svenska HEES-bolagen
Placera
Landeborn: Stigande långräntor ännu inget hot mot börsen
Foto: Copyright (c) 2014 Shutterstock. No use without permission.
Aktie
Lumito: Pressreleasen fastnade i spamfiltretVidhåller samarbetsavtal med Sectra
Börsen
Småsur måndag på börsen
Analyser
Här är måndagens aktierekar
Riksbanken
Vice riksbankschef: Krävs mycket för att sänka räntanOch kronkursen inte alls i samma fokus som tidigare
Olja
Goldman höjer prisprognosen för oljaBrentolja 75 dollar per fat tredje kvartalet
Investera
Det här betyder taxonomin
Foto: Copyright (c) 2018 Shutterstock. No use without permission.
Taxonomin
Carnegie Fonder: Brist på data inför taxonomin
Analys
ABG: Spännande framtid för eyetrackingHöjer riktkursen för Tobii
Analys
Carnegie: Därför höjer vi Sinch riktkurs med 40 procent
Foto: istock
Kryptovalutor
FI varnar för att investera i kryptotillgångar”Olämpligt för de flesta, om inte alla konsumenter”
Aktie
Lumito rasar efter Sectras dementi"Samma typ av samarbete som att jag köper mat på Ica"
Aktietips
Sex köpvärda aktierOch några du kan vara utan
Aktietips
Di: Kindred bjuder på det bästa av två världarBåde tillväxt och värde
Aktietips
AFV: Låg värdering och låg risk i SHBTidningen sätter köp på aktien
Chatt
Hernhag: Fem billiga aktier att köpa just nu
Foto: Copyright (c) 2017 Shutterstock. No use without permission.
Bitcoin
JP Morgan: Bitcoin fortfarande usel hedge mot börsfallSer kryptovalutan som ett "ekonomiskt sidospår"
Analys
Nordea hyllar Sinch köp av Inteliquent"Den största händelsen för Sinch"
Aktie
Fredriksen-bolag går in i AQ Group
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Aktietips
Carnegie ser köpläge i teknikkonsultenLyfts fram som "veckans aktiecase"
19/2
Trading Direkt: Inflation i inflationsförväntningarna
Bostad
Valueguard: Så mycket steg bopriserna senaste månaden