Lucara dagens vinnare efter rekordfynd

Publicerad 2015-11-19 12:18

Aktie (uppdaterad) Lucara Diamond har på mindre än ett dygn offentliggjort flera jättefynd. Bland annat har man hittat världens näst största diamant. Sammantaget kan fynden vara värda en halv miljard. Aktien stiger över 35 procent.

Den rådiamant på 1.111 carat som Lucara Diamond har utvunnit vid Karowegruvan i Botswana är inte bara den i särklass största bolaget hittat, det är också den näst största diamant av ädelstenskvalitet som någonsin upptäckts.

Men Lucara Diamond har dessutom utvunnit ytterligare två stora vita rådiamanter, på 813 respektive 374 carat, vid Karowegruvan i Botswana.

Det framgår av ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen.

De båda diamanterna har inte rengjorts och analyserats, varför storlek och kvalitet ännu inte kunnat fastställas med säkerhet, uppger bolaget.

”Jag är mållös. Det här har varit en fantastisk vecka för Lucara, med fyndet av den näst största och den sjätte största diamanten av ädelstenkvalitet i historien”, kommenterar vd William Lamb.

Lucara meddelade sent på onsdagen att bolaget utvunnit en rådiamant på 1.111 carat vid Karowegruvan.

Diamanten, som mäter 65 X 56 X 40 millimeter och är av typen IIa, är den näst största som hittats. Bara Cullinandiamanten, som utvanns 1905, är större.

Den tidigare största diamant bolaget hittat var på 342 carat. Den såldes i juli 2015 för 20,6 miljoner dollar.

Kan vara värda halv miljard

Någon värdering av de rekorddiamanter som Lucara Diamond utvunnit under veckan vågar bolaget sig inte på.

Men baserat på tidigare försäljningsresultat kan man få fram en grov uppskattning och då skulle priset på den största diamanten kunna komma att överstiga en halv miljard kronor.

Svårigheterna med värderingen av de nya fynden hänger dels samman med att de inte rengjorts och analyserats ordentligt, dels med att fynden är så exceptionella att det knappt finns några jämförelser.

”Ingen har sålt en diamant på över 1.000 carat på mer än 100 år, så det finns ingen marknad i normal mening att luta sig mot”, sade vd William Lamb i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt på onsdagskvällen.

En viss indikation om värdering kan dock tidigare försäljningar ge.

Den tidigare rekordnoteringen gjordes i juli 2015, då en sten på 342 carat såldes för 20,6 miljoner dollar, cirka 60.200 dollar per carat. En annan sten på 269 carat såldes samtidigt för 16,5 miljoner dollar, 61.300 dollar per carat.

Om den prisnivån appliceras på den nu största stenen, den nästa största världen skådat, skulle köpesumman landa på närmare 67 miljoner dollar, 580 miljoner kronor.

Den typen av jämförelser är dock vanskliga, då priserna varierar till följd av form, kvalitet och stenarnas historiska betydelse.

Lucara har tidigare också sålt stora stenar för så mycket som 74.000 dollar per carat, men också, som i november, för 24.400 dollar.