Tre lovande tillväxtbolag

Publicerad 2015-01-14 12:34

Analys Att börstrenden är uppåt gör att många chansaktier och tillväxtbolag stigit kraftigt. Här är tre kursklättrare som kan fortsätta i vinnarspåret.

Kortsiktiga placerare följer trenden i första hand, medan långsiktiga sparare följer värderingen och bolagets utveckling sett över tre år eller mer.

Bahnhofs uppåtgående trend ser stabil ut och kursuppgången på ett år är 23 procent och 212 procent på tre år. Webbhotellet ökar stadigt intäkter och vinster och 2014 blir inget undantag. Prognosen för 2014 är 5,15 kr per aktie, vilket ger ett p/e-tal på 18. Det är överkomligt utifrån de fortsatta tillväxtförutsättningarna i den här delen av IT-branschen.

Mjukvarubolaget Net Entertainments aktie har rusat på och lyft 314 procent på tre år. Det beror på flera nya avtal och att gamblingmarknaden i USA så sakteliga börjar öppna sig i vissa delstater. Om vinsten 2015 blir knappt 8 kr per aktie är nästan den dubbelt så hög som 2013 års 4,23 kr per aktie. Ändå skulle p/e-talet vara en bra bit över höga 30. Riktigt hög risk, trots den ljusa framtiden. Men trenden är i rätt riktning för både bolaget och aktien.

Fertilitetsbolaget Vitrolife hade under många år en trist kursutveckling i sidled, men har under de senaste åren inte känt någon gräns uppåt. Kursrallyt är 409 procent på tre år, drivet av förbättrade marginaler och vinstökningar.

Förvärvet Fertilitech väntas bidra till vinsten först under 2016 och det är frågan om Vitrolifes vinst alls ökar under 2015. P/e-talet hamnar därmed kring höga 30. En försiktig investerare avvaktar och ser hur det går med lönsamheten och hoppas på en kursrekyl.