Rapport (Upopdaterad) Få plumpar i protokollet under det gångna kvartalet och tillförsikt inför de kommande två kvartalen. Så sammanfattar kontanthanteringsbolaget Loomis vd Patrik Andersson nuläget för Nyhetsbyrån Direkt efter att rapporten för det andra kvartalet släppts på torsdagen.

Loomis redovisar ett rörelseresultat, ebita, på 607 miljoner kr för det andra kvartalet 2019. Enligt Infront Datas sammanställning av tre analytikers estimat väntades ett ebita-resultat på 628 miljoner kr.

Intäkterna landade på 5.204 miljoner kr, här låg förväntningarna på 5.297 miljoner kronor.

Den organiska försäljningstillväxten uppgick till +3 procent, jämfört med förväntade +2,6 procent.

Rapporten bjöd på en organisk försäljningstillväxt som var något högre än vad analytikerna i Infront Datas sammanställning hade räknat med. Samtidigt som ebita-resultat och marginal var något under samma analytikers förväntningar.

Sämre i Europa

Bland bolagets geografiska segment var det Europa som, trots en resultatförbättring inte riktigt orkade upp till förväntansnivån. Men vd Patrik Andersson menar ändå att kurvorna pekar åt rätt håll för regionen, där den franska verksamheten genomgått ett åtgärdsprogram under 2018 som väntas ge full effekt någon gång under årets sista två kvartal.

– Jag tycker vi har börjat få ordning på den franska verksamheten, det är mer att göra, det är mer resultat som ska komma fram, men det känns bra det vi har gjort, säger han.

I den amerikanska verksamheten uppgick den organiska tillväxten till 3 procent i kvartalet, vilket var något lägre än de 3,7 procent som analytikerkåren hade räknat med. Det är också lägre än det spann på 5-10 procent organisk tillväxt som bolaget har som mål för USA under strategiperioden 2018-2021.

Inte oroad

Patrik Andersson är dock inte oroad över tillväxten på den amerikanska marknaden.

– Vi har haft en fin försäljningsutveckling i USA och det går lite i vågor. Vi ser väldigt stora möjligheter på marknaden i USA för både CMS och Safepoint, men det är egentligen bara tajming när kontrakten kommer ut på marknaden.

Utrullningen av kontanthanteringssystemet Safepoint ligger också bakom den förbättrade lönsamheten i USA. Under kvartalet installerades närmare 1.100 system och försäljningen ökade med 18 procent.

– Vi håller en hög och bra installationsakt vi har också återinstallerat och förnyat kontrakt på en hög nivå, och vi har en stark pipeline av kontrakt med nya kunder, säger Patrik Andersson som räknar med att målet om att nå 5.000 installationer under helåret 2019 kommer att nås.

Finns det några orosmoln för de kommande två kvartalen?

– Nej det gör det egentligen inte. Frankrike går enligt plan, vi har många förvärv som ska integreras och jag ser fram emot de sista två kvartalen med stor tillförsikt.

Loomis aktie var efter en knapp timmes handel upp 0,2 procent på Stockholmsbörsen som i sin helhet var upp 0,6 procent vid samma tid.

 

Snittestimatet som Nyhetsbyrån Direkt använder i rapporttelegram är baserat på estimat från minst tre analytiker i en sammanställning av Infront Data. Gruppen som bidragit till snittestimatet utgör en del av det totala antalet analytiker som löpande följer bolaget och gör estimat över kvartalsresultat. Snittestimatet bör därför ses som en indikation om var förväntningarna ligger.