Rapport (Uppdaterad) Kontanthanteringsbolaget Loomis vinst och försäljning i tredje kvartalet låg ungefär i linje med analytikernas förväntningar.

Här följer en punktvis sammanfattning av rapporten:

Vinst ungefär som väntat. Loomis redovisar ett rörelseresultat på ebita-nivå på 737 miljoner kronor för det tredje kvartalet. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 730 miljoner kronor enligt Infront Datas analytikersammanställning inför rapporten.

Även försäljningen i linje med förhandstips. Intäkterna landade på 5.492 miljoner kronor, strax över väntade 5.418 miljoner.

Stark pipeline för Safepoint i USA. Loomis intäkter från Safepoint-systemet i USA ökade med cirka 17 procent i tredje kvartalet. I andra kvartalet var tillväxten 18 procent. Antalet installationer under årets nio första månader är 3.050 system.

”Vi har en stark pipeline och vi kommer att landa någonstans på 4.000-5.000 installationer i år. Och blir det bra drag så kommer vi närmare de 5.000”, säger Loomis vd Patrik Andersson till Nyhetsbyrån Direkt.

Minskad total organisk tillväxt i USA. För Loomis hela USA-verksamhet var den organiska försäljningstillväxten 4 procent i tredje kvartalet. Motsvarande period i fjol var tillväxten 6 procent.

”Vi väntar på lite större CMS-kontrakt som vi trodde skulle komma ut i marknaden, men de har inte kommit. Det är egentligen det som gör skillnad. Det är ett antal stora kontrakt som ligger som vi hoppas ska komma ut”, säger Patrik Andersson.

Bättre i Frankrike. Loomis franska verksamhet har genomgått ett åtgärdsprogram och här har bolaget tidigare talat om talat om att full effekt väntas under årets sista två kvartal.

”Om vi tittar på själva grundverksamheten i Frankrike så ser det mycket bättre ut nu, försäljningen ökar och marginalen tickar uppåt. Det gamla programmet kommer att vara avslutat vid årsskiftet och vi kommer se positiva effekter även i det fjärde kvartalet. Sedan börjar ett nytt åtgärdsprogram, att integrera Prosegur Frankrike”, säger Patrik Andersson. Enligt vd:n var den organiska tillväxten i Frankrike några procent i det tredje kvartalet, samma ökning som noterades i andra kvartalet.

Tillsätter chef för regelefterlevnad. Loomis har tillsatt en regelefterlevnadschef, Chief Compliance Officer. Sara Björkman kommer tillträda denna befattning. Hon är jurist i grunden och har bland annat jobbat på Finansinspektionen med regelefterlevnadsfrågor. I våras anklagades Loomis för att vara delaktig i penningtvättshärva i Danmark. Bolagets egen utredning visade på ”brister” och Loomis medgav i sammanhanget att tillämpad standard för regelefterlevnad kunde ha varit högre.