LOOMIS: 2021 BLIR NYTT REKORDÅR FÖR SAFEPOINT - VD

2021-07-23 09:58:02

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kontanthanteringsbolaget Loomis vd Patrik Andersson betecknar det andra kvartalet som "jättestarkt givet förutsättningarna".

"I USA har vi det bästa andra kvartalet någonsin med marginaler vi bara kunde drömma om för några år sedan och en underliggande verksamhet som går fantastiskt bra. I Europa ser vi en stark förbättring även om vi inte har den lönsamheten som vi vill ha på lång sikt", säger han till Nyhetsbyrån Direkt och fortsätter:

"I Europa ser vi en förbättring månad för månad och vi förväntar oss att det tredje och fjärde kvartalet blir bättre och bättre kvartal för kvartal. Det här är bara starten för en resa upp för Europa".

Loomis kontanthanteringssystem Safepoint ökade sina intäkter i USA under det andra kvartalet med 21 procent, jämfört med motsvarande period 2020. Även jämfört med 2019 är det en tillväxt, enligt vd:n.

"Vi kommer att göra ett nytt rekordår för Safepoint räknat i antal installationer, omsättning och vinst", säger Patrik Andersson.

Loomis har ställt i utsikt att Safepoint ska ha en intäktstillväxt på mellan 10 och 15 procents per år under en flerårsperiod. Jämfört med pandemiåret 2020 kommer det i år bli betydligt bättre tillväxt än så, enligt vd:n.

Ni aviserade i fjol ett kontrakt i USA för totalt 1.700 Safepoint. Hur ser pipeline ut när det gäller den typen av enskilda kontrakt framöver?

"Vi har alltid pågående mellan fem och tio diskussioner i pipeline, kontrakt på kring 500 Safepoint och uppåt. Och säg att vi har tre-fyra-fem alltid pågående i den storleksordningen. Pipelinen är definitivt stark på den typen av kontrakt", säger Patrik Andersson.

I oktober 2020 inleddes lanseringen av betalningsplattformen Loomis Pay i Danmark och i februari i år togs steget till den svenska marknaden. Enligt vad Loomis tidigare sagt är planen att rulla ut i de andra nordiska länderna mot slutet av 2021.

"Så är planen, med i alla fall något land till i Norden på ett eller annat sätt under det här året. Det kan rulla in i 2022 möjligtvis. Planen vi har lagt håller", kommenterar vd:n.

På torsdagskvällen meddelade Loomis att egna aktier ska återköpas till ett belopp om maximalt 150 miljoner kronor. Återköpen görs i syfte att anpassa Loomis kapitalstruktur till bolagets kapitalbehov.

Är det en signal om att ni i alla fall i närtid inte ser lika mycket förvärv framför er?

"Det ena utesluter inte det andra. Vi känner att vi nu har hanterat covid-krisen på ett bra sätt och det här är ett sätt att signalera till aktieägarna att de får vara med på ett hörn. Man ska se det som ett styrkebesked att vi absolut är på rätt väg", säger Patrik Andersson.Direkt-SE