Lönsamt haka på börsens nykomlingar

Publicerad 2014-03-13 15:26

Aktier Det har blivit succé direkt för Stockholmsbörsens nya aktier. Platzer, Sanitec och Bufab har utklassat jämförelseindex sedan starten.

Fastighetsbolaget Platzer bröt en lång noteringstorka på Stockholmsbörsen med sin nyintroduktion i november. Sparare som tecknade aktien har inte behövt ångra sig. Den handlas nu cirka 14 procent över teckningskursen, vilket är i linje med fastighetsindex men klart bättre än Mid Cap-listans uppgång på 7 procent sedan första handelsdagen.

Ännu bättre har det gått för badrumstillverkaren Sanitec som hade börspremiär en dryg vecka senare. Sedan 10 december har aktien rusat med 29 procent, trots att senaste kvartalsrapporten visade på ett rejält vinstras. Marknaden tog fasta på ljusglimtar i form av förbättrade marknadsförutsättningar under första halvåret.

Börsens senaste tillskott, handelsföretaget Bufab, började handlas så sent som 21 februari. Försäljaren av skruvar och muttrar har gjort succé på börsen och de tidiga investerna har fått en avkastning på nästan 20 procent på bara några veckor.

Klimatet för börsnoteringar är det inget fel på, konstaterar Privata Affärers aktiereporter Marcus Hernhag.

– Historiskt sett är nyintroduktioner ett tecken på att det är goda börstider. I nuvarande stigande trend är det därför inte konstigt att nykomlingar som Bufab, Sanitec eller Platzer går bra. Det är dessutom i det stora hela rätt bolag.

Godisbolaget Candyking skulle ha gjort ovanstående bolag sällskap i december men valde att ställa in sin notering i sista stund. På kort tid tvingades bolaget vinstvarna efter fabriksbränder, skjuta upp sin premiär och därefter slopa börsplanerna helt då förutsättningarna för en notering inte längre ansågs gynnsamma.

Fadäsen hindrar inte nya bolag från att knacka på dörren till Stockholmsbörsen. Nästa på tur är fastighetsbolaget Hemfosa, med handelsstart nästa fredag, som Privata Affärer analyserade tidigare i veckan.

Så har det gått för nykomlingarna  
  Teckningskurs Handelsstart Kursutveckling
Bufab 46,0 kr 21-feb 19,6%
Sanitec 61,0 kr 10-dec 29,5%
Platzer 26,5 kr 29-nov 13,9%