LÖNEAVTAL: FACK VILL SE HÖJDA LÄGSTALÖNER I AVTAL 2023

2022-10-06 09:48:19

STOCKHOLM (Direkt) Fackförbunden IF Metall och Kommunal vill se höjda lägstalöner i kommande avtalsrörelse 2023, för att hantera ett nytt högre kostnadsläge.

Det sade framkom vid Arena Idés och Facken inom industrins produktivitetskommissions lönebildningskonferens på torsdagen.

"Vi har nu en period med en för hög inflation och de som har det jobbigast är de med de lägsta lönerna. Om industriavtalet ska kunna överleva och leverera måste det kunna tåla att vi höjer lägstalönerna ordentligt. Det är en speciell situation som kräver det", sade IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog var av samma åsikt:

"Lägstalönerna kommer att prövas nu. Även om inflationen går ned kommer vi att ha ett helt nytt kostnadsläge. Vi ska inte ha fattiga arbetare i Sverige. Det är inte anständigt den svenska modellen", sade han.

Båda sade också att det nu vilar ett ansvar på politikerna att inte blåsa på inflationen med stora generella stimulanser.

"Medlemmar i Kommunal har inte marginal för en elräkning på 6.000 kronor. Det är klart att man behöver kompensera hushållen, men det måste träffa dem som faktiskt behöver det för att inte vara inflationsdrivande", sade Johan Ingelskog.

"Det är viktigt att rikta elpriskompensationen, man kan inte dela ut helikopterpengar", sade Veli-Pekka Säikkälä.Direkt-SE