Försäkringar Har du köpt husbil och ska köra den på semestern finns all anledning att titta extra noga på husbilsförsäkringen. Den skiljer sig på väsentliga punkter gentemot en vanlig bilförsäkring. Du behöver till exempel skydd för tillbehör, inredning, läckage och semesteravbrott. Hyr du ut husbilen bör du dessutom teckna en särskild försäkring.

Antalet husbilar blir allt fler, i Sverige finns numera närmare 100 000 husbilar registrerade, enligt Husvagnsbranschens Riksförbunds statistik. Eftersom husbilar till sin funktion skiljer sig mot vanliga personbilar krävs en helt annan typ av försäkring redan från första innehavsdagen, menar Konsumenternas Försäkringsbyrå.

– Vi har lyft fram några viktiga saker som är bra att känna till om husbilsförsäkringar. Skyddet kan skilja sig åt en hel del beroende på i vilket försäkringsbolag du tecknar din husbilsförsäkring så det kan löna sig att jämföra ett par, tre olika, säger Helen Bernerfalk, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Här är några punkter som Konsumenternas Försäkringsbyrå anser vara viktiga inför husbilsköpet, och valet av försäkring. Eftersom försäkringarna är komplexa bör du som konsument jämföra prisskillnaderna och innehållet i respektive försäkring.

Titta särskilt noga på nedanstående punkter när du ska försäkra din husbil:

  • Tillbehör och inredning

Försäkringen kan omfatta skador på utrustning och tillbehör som är normala för husbilar, till exempel förtält och fast monterad navigationsutrustning. Även skador eller fel på en klimatanläggning och hushållsmaskiner omfattas.

  • Medhavd utrustning

Skydd för saker du har med dig på resan bör ingå i en husbilsförsäkring. Oftast omfattas värdet av den personliga egendomen mellan 20 000 kr och 80 000 kr. Förutom denna egendomsförsäkring i husbilsförsäkringen omfattas medförd egendom av bortaskyddet i hemförsäkringen.

  • Semesteravbrott

Det är inte ovanligt att det ingår ett skydd för semesteravbrott i en husbilsförsäkring. Om husbilen går sönder eller stjäls kan du få kontant ersättning för de dagar som bilen inte kan användas, förutsatt att skadan bedöms som ersättningsbar genom försäkringen. Ersättningen ligger mellan 300 och 500 kr per dag och är begränsad till högst 21 dagar. Hos några försäkringsbolag kan du välja att i stället hyra en annan husbil och fortsätta resan.

  • Läckage

Vagnskadeförsäkringen är i de flesta fall mer omfattande för husbilar än för vanliga personbilar eftersom försäkringen även gäller för vissa typer av läckage från tank- eller ledningssystemet i boutrymmet. Däremot undantas skador som beror på att ledningar har frusit sönder.

  • Egen skada

Om du råkar ut för en personskada medan du färdas med husbilen träder trafikförsäkringen in. Den måste alla bilar ha. Trafikförsäkringen gäller däremot inte om du till exempel skulle snubbla på sladden när du står och fönar håret på campingplatsen. För en sådan skada krävs en olycksfallsförsäkring.

  • Uthyrning

Många hyr ut sin husbil för att bidra till finansieringen av den. Gör du det måste du tänka på att den vanliga husbilsförsäkringen inte gäller vid uthyrning eller utlåning. Ägaren riskerar då att inte få någon ersättning alls om någonting händer. Teckna därför en särskild försäkring som gäller uthyrning eller utlåning.

  • Stöld eller inbrott

Lånar du ut bilen till någon som helt enkelt inte lämnar tillbaka den gäller inte stöldförsäkringen. Var med andra ord försiktig om du överväger att låna ut bilen. När och om du ska sälja är det av det skälet viktigt att du kontrollerar bilförmedlare och personer som ska provköra bilen. Be alltid att få se legitimation och skriv upp telefonnummer, adress och andra uppgifter.

  • Skadeståndskrav

Om du som ägare av husbilen krävs på skadestånd finns för det mesta ett extra skydd för det i husbilsförsäkringen. Sannolikt kan du också åberopa ansvarsskyddet i din hemförsäkring, om kravet inte omfattas av trafikförsäkringen.

  • Tvister

Du måste ha minst halvförsäkring på husbilen för att rättsskyddet ska kunna åberopas. Rättsskyddet gäller för tvister som har samband med husbilen, till exempel om tvister om skador, försäljning eller reparationer. Även vissa trafikbrottmål ingår.

Chatt
Hernhag: Fyra tillväxtfavoriter i tech-sektorn
Foto: istockphoto
Investeringsbluff
FI: Tillåt aldrig fjärranslutning till datornFlera nya investeringsbedrägerier
Börsen
Stark fredagsbörs
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska rekommendationer
Rapport
Bratt: Utdelningen överskuggar sämre delar av rapporten
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Rapport
Ericssons resultat klart sämre än väntatMen utdelningen höjs oväntat mycket
24/1
Trading Direkt: Experten om raset i Ericsson
Aktie
Vinstvarning från KabeAktien rasar på börsen
Notering
Train Alliance mot First NorthSpiltan och Prior Nilsson bland ankarinvesterarna
Pension
Var tredje vet inte hur de ska ta ut tjänstepensionenSnabbt uttag kan få långtgående konsekvenser
Rapporterna
Sparekonomens förväntningar på börsjättarnas rapporter
Asien
Försiktig uppgång i AsienHelgstängt i Kina
Bolån
Här är bankerna som INTE höjt boräntan
Sektor
Pareto nedgraderar fastighetsbolag efter kursrallyFabege enda bolaget med köprek
23/1
Healthcare Direkt: Viktiga hållpunkter i sektorn i år
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
Rekordlågt elpris
Analys
Pareto: Forskningsbolagets kursras en överreaktion
Boränta
SBAB: Trend från 1300-talet talar för låga boräntor
Aktier
Tre färska aktieråd
Aktie
Collector kallas upp till FI
Foto: Rodrigo Reyes Marin / Zuma Press / TT
Placera
Kapitalförvaltaren: Köp japanskt i år"Årets sommar-OS god anledning investera i Japan"
Foto: Shutterstock
Fonder
Vissa ETF:er avlistas på NasdaqSista handelsdag blir 30 januari
Analys
Analys: Värderingen speglar inte riskerna
Aktie
Stora Enso skriver upp värdet på skogstillgångarna
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Analys
Analys: Begränsad effekt av MTG:s uteblivna avtal