Öresundsbron.

Ljuspunkter på andra sidan sundet

Publicerad 2012-10-09 14:49

Aktier Köpenhamnsbörsen tillhör de riktiga vinnarna under 2012 med en uppgång på närmare 30 procent sedan årsskiftet.

Den massiva uppgången eldas bland annat på av att ett antal bolag inom läkemedels- och biotekniksektorn gått riktigt bra, Genmab är upp över 100 procent, Zealand Pharma drygt 80 och Novo Nordisk 40 bland annat.

För dig som tror på fortsatta goda tider för bolagen på andra sidan Öresundsbron har den danska tidskriften Penge & PrivatÖkonomi tagit fram en portfölj bestående av fem aktier. Det handlar inte om bolag som ska rusa iväg utan om sådana som passar långsiktiga och försiktiga investerare enligt tidningen.

Ett av bolagen finns med bland årets vinnare och det är Novo Nordisk.  Bolaget tjänar stora pengar, köper tillbaka egna aktier och får benämningen ”kungen på den danska aktiemarknaden” av tidningen. Bolaget är världsledande inom insulinproduktion och utvecklar ständigt nya produkter.

Christian Hansen Holding är ett bioteknikbolag där aktiekursen fördubblats sedan intåget på den danska börsen 2010. Bolaget tillverkar en lång rad av tillsatser och färger som används inom bland annat mejerinäringen och livsmedel.

Köbenhavns Lufthavne, som driver Kastrups flygplats,  lever gott på att de har monopol på flygtrafik från Själland. Detta gör aktien intressant trots att den är konjunkturkänslig. 97 procent av aktierna i bolaget ägs av danska staten och en kanadensisk pensionsfond.

Har du isolerat huset känner du säkert till Rockwool. Bolaget investerar för tillfället i nya fabriker i Kina och ligger rätt i tiden med tanke på satsningar på mer energieffektiva hus.

Nordens näst största skadeförsäkringskoncern är danska Tryg. Bolaget har det senaste året genomfört premiehöjningar, vilket lett till en god lönsamhet. Bolaget har dessutom ägnat sig åt återköp av aktier.