En tallskog på Latvian Forests mark Kalnareini 2.

Ett växande skogsbolag

Publicerad 2012-11-29 12:10

Aktietips För dig som vill köpa aktier i en noterad och renodlad skogsägare finns det få alternativ. Latvian Forest är litet, men intressant.

I Placeringsguiden nr 6 gick vi igenom alternativen för dig som vill köpa skog via aktiebolag. De stora skogsbolagen på Stockholmsbörsen äger inte bara skog utan har även andra närliggande verksamheter. Det ger riskspridning, men minskar å andra sidan exponeringen mot skogen.

Renodlade skogsägare på börslistor är det därmed ont om. Teakplantagebolaget Forwood, som just gett ut konvertibler, ska noteras på First North först under 2013 men handlas nu via Mangold. Rusforest finns på First North, men arrenderar bara sin ryska skog.

Latvian Forest finns på Aktietorget och har sedan starten 2009 köpt skog för ca 17 miljoner kr. Skogen i Lettland kostar generellt 10-30 procent av vad den gör i Sverige, trots liknande förutsättningar när det gäller trädens tillväxt.

Nyemissionen ger dig möjlighet att för varje aktie i Latvian för 7 kr styck, vilket kan jämföras med det av bolaget beräknade substansvärdet på 10 kr. Aktien handlas även den till 7 kr, så det är ungefär lika billiga att köpa in sig där. Det betyder i sin tur att nyemissionsrabatten och därmed fördelen att teckna är liten, men förhoppningsvis får bolaget in de pengar de behöver.

Bland de mer långsiktiga riskerna märks främst fortsatt svag marknad för sågverksindustrin, valutakursförändringar, svag prisutveckling för skogsfastigheterna och att bolagets substansrabatt blir kvar eller kanske till och med ökar.

Bolagets expansionsplaner behöver förstås heller inte gå som planerat, men för dig som vill ha ett litet växande skogsbolag med chans till uppvärdering av skogsmarken är aktien intressant.

Prisskillnaderna på skog inom EU kan jämna ut sig på mycket lång sikt, fast det kan ta många år och bli bakslag på vägen.

Teckningstiden i nyemissionen slutar 7 december och varje unit ger dig även en option för teckning under våren 2014.