Aktier Några timmar av börsmånaden november återstår fortfarande. Men redan nu kan vi konstatera att börsen gått urstarkt och det breda OMXSPI-indexet står i dag drygt 11 procent högre än för en månad sedan. Men som vanligt var det aktier som rörde sig betydligt mer än så.

Början av november präglades av det amerikanska presidentvalet där Biden nu med största sannolikhet svärs in i januari. Men också besked om effektiva coronavaccin har hjälpt till att lyfta världens börser.

Tittar vi på enskilda aktier på Stockholmsbörsen så ligger Moment Group i topp med en uppgång på 81,1 procent. Nöjesjätten står bakom en rad showlokaler och teatrar runt om i Sverige och har haft det rejält knackigt på grund av pandemin. Men förhoppningar om ett kommande vaccin fick aktien att börja klättra i mitten av november. Något som också eldat på aktien är att det krisande bolaget så sent som i fredags lyckades få fram finansiering för och kan därmed undvika konkurs eller rekonstruktion.

Tvåa på listan är ett annat bolag som påverkats rejält negativt av pandemin men som i takt med att optimismen kring vaccin ökat också fått se en rejäl återhämtning i aktiekursen. Det handlar om hotellfastighetsbolaget Pandox som stigit 61,4 procent på en månad. Hotelloperatören Scandic, som återfinns några steg längre ned på listan, har också bjudit på en rejäl kursåterhämtning. Scandics aktie är upp 38,4 procent på en månad.

Eolus Vind har stigit 58 procent under månaden.  Vindkraftsbolaget har inte kommit med några större nyheter men har dragits med i rallyt kring grön energi.

Gaming Innovation Group ligger på en fjärdeplats med en uppgång på 48 procent. Uppgången startade i mitten av november efter att det danska investeringsbolaget Symmetry Invest i en uppmärksammad Twittertråd presenterat en uppdatering kring bolaget, där det bland annat heter att GIG genomgått en imponerande omvändning som ännu inte prisats in i aktien.

Prisinformationsbolaget Pricer hamnar på femte plats med en uppgång på 40,2 procent. Den största delen av uppgången kom efter att Pricer blev utnämnd till ”föredragen leverantör” av livsmedelskedjan Carrefour som avser att utrusta cirka 500 butiker med det svenska bolagets prisinformationssystem före slutet av 2022. Carrefour, som har sin bas i Frankrike, planerar att utrusta och uppgradera samtliga butiksformat inom koncernen med Pricers lösning och inte bara på hemmamarknaden utan även i Spanien, Italien, Belgien, Rumänien, Polen, Brasilien, Argentina och Taiwan.

Innan vi går in på jumbolistan kan ett påpekande kring topplistan vara på sin plats. Vän av ordning kan möjligen fråga sig varför SAS inte finns med. Sant är att aktien mer än fördubblats i värde sedan måndagen den 9 november då vaccinrallyt inleddes. Men november inleddes med ett tungt fall för SAS-aktien och sett en månad bakåt i tiden så är faktiskt SAS endast upp 4,6 procent.

När det gäller månadens förlorare så ligger Venue Retail Group i botten med en nedgång på 37,3 procent. I slutet av oktober började aktien åter handlas efter att ha varit handelsstoppad i ett halvår på grund av bolagets ekonomiska kris. Aktien steg förvisso i början av november efter att bolaget, som ska byta namn till Rizzo Group, lanserat ett nytt butikskoncept. Men sedan dess har aktien fallit tillbaka och handlas nu för blott 11 öre.

Näst sämsta aktien är Moberg Pharma som fallit 21,9 procent. En delårsrapport som visade på en förlust samt en nyemission har pressat aktien.

Bilia föll också 21,9 procent under månaden. Detta efter att Volvo Cars sagt upp återförsäljaravtalen för Volvo i Sverige och Norge.

Projektengagemang föll 18 procent. Teknikkonsulten rapporterade förvisso ett förbättrat resultat i början av månaden men det räckte inte för marknaden.

Medivir B har fallit 16,2 procent på en månad. Även här kom en rapport med förbättrat resultat men omsättningen var marginell samtidigt som miljonerna fortsatte att rinna ut ur bolaget.

Bland övriga aktier på jumbolistan kan vi notera att kursrusaren G5 Entertainment tog en paus i november och föll nästan 11 procent. Aktien är dock upp 250 procent sedan årsskiftet. 

Tabell: De tio bästa och sämsta aktierna på Stockholmsbörsen (Nasdaq Stockholm) under november.

Aktie 1M% i år%
Moment Group 81,1 -46,6
Pandox B 61,4 -32,2
Eolus Vind B 58,0 89,4
Gaming Innovation Group 48,0 31,4
Pricer B 40,2 99,7
Collector 38,7 -42,3
Scandic Hotels Group 38,4 -57,8
Calliditas Therapeutics 37,1 90,2
CTT Systems 37,0 -14,1
Oscar Properties Holding Pref 36,2 -17,7

 

Aktie 1M% i år%
Venue Retail Group B -37,3 -78,2
Moberg Pharma -21,9 -54,7
Bilia A -21,9 -12,6
Projektengagemang Sweden B -18,0 32,9
Medivir B -16,2 -4,8
Net Insight B -12,9 -30,5
Oscar Properties Holding Pref B -12,5 -16,5
G5 Entertainment -10,9 250,5
Eniro -10,8 1,6
Handicare Group -10,6 11,5

 

Källa: Kurser avser kl 10 på måndagen 30/11 jämfört med en månad tidigare.

Räntan
Vice riksbankschef: Möjligt med räntesänkning trots pandemi
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Affär
Uppgifter: SSAB:s storägare skeptiska till affär med Tata
Börsen
Positiv veckostart
Analys
Carnegie: Förvärv kan dubbla vinsten för Thunderfuls gamingsegmentInleder bevakning med köp
Analys
Arctic: Osäkert vad nästa trigger i Africa Energy blir
Analys
HSBC: Sämre utsikter på grund av ny covid-vågSlopar köprek för SAS
Analyser
Här är måndagens färska analyser
Placera
Hernhag: Tre potentiella aktiebubblor att se upp medHållbarhet och ESG på höga kursnivåer
Aktie
Balder fortsätter att öka i EntraSelins bolag äger nu över 20 procent
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Här är villkoren i MTG:s nyemission
Fem köpvärda aktierOch tre du kan vänta med
Aktie
Di: Ta hem vinsten i BooztBolaget kommer återgå till mer normal tillvaro
Aktietips
AFV sätter köp på SBB"Med viss bävan för marknadsutvecklingen"
Aktie
Bonava flaggar för högre resultat än väntad
Asien
Nedåt i Asien med Seoul i botten
Aktie
Omvänd vinstvarning från Nobia
Investera
Lärdomar om pengar och investeringarNy bok om pengars psykologi
Aktier
De mest blankade aktierna just nu
Aktiechatt
Hernhag: Mina utdelningsfavoriter för 2021
Analyser
Här är fredagens aktieanalyser
Analys
Analytiker oroas av Teslas tapp av marknadsandelar
Analys
DNB: HMS Networks för högt värderadSänker rekommendationen till sälj
USA
Biden: 1900 miljarder dollar i stödåtgärder
Placeringar
Rapport: "Korkade fondpengar" har snedvridit stora index
Aktie
"SAS får gratis draghjälp när Norwegian skrotar långlinjer"