Aktier Stockholmsbörsens breda OMXSPI steg 7,9 procent under januari. Men det fanns förstås aktier som gick både bättre och sämre än index.

Månadens vinnare heter Cantargia och steg hela 102,4 procent under januari. Lyftet kom i två omgångar. Den första rusningen kom efter en text i Dagens industri om att aktien är den med störst potential sett till riktkurser. I den andra omgången lyfte Cantargia efter att bolaget meddelat att en toxicitetsstudie för bolagets CAN10 är slutförd. Resultaten visade att antikroppen tolereras väl vid administrering under sex veckor.

Tvåa på listan är Oscar Properties som steg 79 procent, bland annat efter att vd och grundaren Oscar Engelbert ökat sitt ägande rejält i fastighetsbolaget. I en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt sade Oscar Engelbert att aktieköpen är en långsiktigt bra affär men ville inte säga huruvida han planerar att köpa mer.

På tredje plats hittar vi Stockwik som steg 77,6 procent under januari trots avsaknaden av bolagsspecifika nyheter.

Abliva steg 75,1 procent och inte heller i detta fall finns några bolagsspecifika nyheter som kan förklara uppgången.

På listans femte plats hittar vi Empir Group som stigit 74,4 procent. Bolaget har under januari aviserat ett indirekt förvärv av 50 procent av aktierna i mySafety Group.

Tittar i istället på förlorarlistan så hamnar forskningsbolaget Irlab Therapeutics på jumboplatsen med en nedgång på 68,7 procent. Tappet kom efter att det övergripande resultatet från Parkinsons-studien med läkemedelskandidaten mesdopetam i fas 2b inte lyckades nå upp till sitt primära mål.

Humana föll 46,8 procent under januari och den stora nedgången skedde i går då aktien halverades efter att IVO dragit in tillståndet för Humanas dotterbolag Humana Assistans.

Medicinteknikbolaget Senzime dök 25,4 procent i januari efter att bolaget meddelat om avsikten att genomföra en nyemission samt delgett preliminära siffror för det fjärde kvartalet.

En svag rapport gjorde att BHG föll 17,5 procent under månaden. Bolaget redovisade ett resultat som inte nådde upp till marknadens förväntningar. Det justerade rörelseresultatet låg ungefär 30 procent under Infronts konsensus.

Dustin är en annan aktie som fallit efter en svag rapport. Prispress och kostnadsinflation tyngde marginalen för it-återförsäljaren i det gångna kvartalet, september-november. Aktien sjönk 14,8 procent under månaden.

Tabell: De 10 bästa aktierna på Nasdaq Stockholm under januari

Aktie 1M%
Cantargia 102,4
Oscar Properties Holding 79,0
Stockwik Förvaltning 77,6
Abliva 75,1
Empir Group B 74,4
CoinShares International Limited 61,6
Logistea A 51,8
Catena Media 44,8
Alleima 35,8
Millicom International Cellular SDB 35,2


Tabell:
De 10 sämsta aktierna på Nasdaq Stockholm under januari

Aktie 1M%
IRLAB Therapeutics A -68,7
Humana -46,8
Senzime -25,4
BHG Group -17,5
Dustin Group -14,8
Byggmax Group -14,6
Nobia -14,4
Orrön Energy -14,0
Netel -13,2
Biotage -13,2

Not: Listorna baseras på slutkurser 31/1.