Krönika Det handlar mycket om decimaler på börsen numera. När detta skrivs har mätningen av amerikanska konsumentprisindex för december just publicerats.  I relation till de föregående spekulationerna blev det något av en icke-händelse. Priserna ökade 6,5 procent i årstakt, vilket på pricken motsvarar snittet av analytikerkårens förhandstips enligt Bloomberg.

Det fanns förhoppningar om att facit skulle vara ytterligare någon tiondels procent lägre. Men mitt på prognossnittet är bra besked. Det innebär att inflationstakten fortsatt att varje månad sakta in från toppen på 9,1 procent i juni i fjol.

Hade den trenden brutits skulle reaktionen med säkerhet blivit mer märkbar i negativ mening.

Avtagande inflation, och därmed mindre skäl att höja räntorna, är vad som drivit börsuppgången som nu närmar sig 25 procent från botten i slutet av september. Trots att vinstprognoserna för 2023 nu har börjat revideras nedåt.

Vinstförväntningarna är nästa tema i placerarnas fokus. Prognoserna för konsumentrelaterade bolag kapades rejält redan i fjol.

Jämfört med tiden för börsbotten i höstas, då tredje kvartalet ännu inte var avrapporterat, är vinstprognoserna i storleksordningen 10 procent lägre även för exempelvis Ericsson, SKF, Autoliv, Volvo Cars och Husqvarna.

För industrijättar som SSAB, Volvo, ABB och Alfa Laval har prognoserna sänkts i häradet kring 5 procent.

Men för bland andra Atlas Copco, Sandvik och Boliden är prognoserna nu en eller några procent högre än då. För de fyra storbankerna handlar det om höjningar på 10–15 procent.

Bankerna är specialfall som gynnas av mer normala räntenivåer än tidigare. Generellt bland börsbolag ska vinstförväntningarna skruvas ner mer under kommande kvartal.

Det lär inte komma som någon överraskning. När placerarna hittar skäl att agera på decimaler i statistik finns också en del jokrar i bakgrunden som kan få mer avgörande betydelse.

Årets största ekonomiska händelse, som kommit lite i skymundan av decimalbevakningen, är förmodligen att Kina öppnar efter att ha hållit stängt i tre år.

Där finns nu ingen nämnvärd tillväxt, men det kommer om ett år att vara avsevärt mer och åter dra en stor del av världsekonomins ekonomiska aktivitet.

Baksidan kan bli förnyat pristryck uppåt på energi och råvaror. Men då förhoppningsvis i en konjunktur som ger fortsatt goda möjligheter till bra affärer i många företag.

I den färska januariutgåvan av Placeringsguiden tar vi sikte på just vinsttemat och listar 60 börsbolag som väntas öka vinsten i år, trots samstämmiga prognoser om en lågkonjunktur för dörren.

Som vanligt startar även vår aktieportfölj på nytt börsår, denna gång med en bank, ett fastighetsbolag, ett knippe pigga tillväxtbolag och några spacar.

Våra analytiker har grävt djupt i aktielistorna och sammanlagt kommer åtta nya aktiecase in på vår lista.

Du som redan är prenumerant läser tidningen digitalt i vårt tidningsarkiv. Du har då också tillgång till veckobrevet för vår aktieportfölj som är unikt för Placeringsguidens läsare.

Har du ännu inte tillgång till Placeringsguiden får du ett kanonerbjudande här. Då kan du också få tillgång till nummer 1 digitalt.

Av: Fredrik Lindberg, chefredaktör Placeringsguiden, fredrik.lindberg@privataaffarer.se