Krönika Många fick svårt att hänga med börsens rekordparad i fjol – men har ändå skäl att vara nöjda. De som byggt en krigskassa kan belönas i år om börsen beter sig som senast Fed gick på offensiven.

Fjolåret var en rekordparad på Stockholmsbörsen. Breda index inklusive utdelningar gav nästan 40 procent, beroende på vilket index du väljer.

Det slår det mesta i omvärlden.

Professionella förvaltare i fonder hade ovanligt svårt att hänga med.

Samma sak för många privatsparare. Snittet bland exempelvis Avanzas kunder var bara hälften av avkastningen från index, en osedvanligt stor skillnad.

Det låter uselt. Men hälften innebär nästan 20 procent och det är inte dåligt om det erövrats med rimligt risktagande.

Bland aktierna som bidrog mest till uppgången för index finns exempelvis EQT, Atlas Copco, Nibe och Latour. De är fina företag, men om någon ryggat för aktiernas värderingsmultiplar är det begripligt.

Även för skickliga innebär högre risk en större variation över tid. Två år med 15 procents avkastning ger mer än ett år med 40 procent följt av ett med minus 15 procent. Det är en tanke att ta med sig till det nya placeringsåret.

Ytterligare en: håll ett mått med torrt krut.

Bläddrar vi tillbaka till exempelvis 2018 var räntehöjningar från Fed på tapeten även då och långräntorna steg.

I månadsskiftet till februari föll börserna både här och i USA i storleksordningen 10 procent på några dagar. Utlösande var en starkare siffra i arbetsmarknadsstatistiken.

Det repade sig, men till hösten föll börserna desto mer när långräntorna steg snabbt över 3 procent och Fed fortsatte att höja styrräntan över 2 procent.

Så måste det inte bli nu. Men placerare har stor respekt för i vilken riktning Fed rör sig.

Lite högre räntenivå kan marknaden hantera. Men snabba förändringar gillas inte. Och även med en gradvis anpassning blir frågan hur länge företagsvinsterna kan övertrumfa förväntningar och vad som redan ligger i aktievärderingarna.

Svårigheten för flertalet att hänga med index i fjol beror inte bara på att färre aktier står för uppgången. Fler har samtidigt backat 20 procent eller mer.

Det klimatet och att placerare nu är inställda på en period med motvind från Fed och långräntor gör det motiverat att hålla sig med en krigskassa.

Ett tredje inspel för nyårets placeringsplan – låt det ta tid.

Det mesta blir roligare när man är insatt och jag blir ofta imponerad av detaljkunskapen hos er läsare som hör av er. Jag är övertygad om att tiden det tar att orientera sig dessutom är en bra investering.

Läs på och ta del av idéer. Du hittar ingen kristallkula vare sig här eller på annat håll. Men mycket erfarenhet och möda för att du ska få nytta.

I årets sedvanliga nystart för vår aktieportfölj i Placeringsguidens januariutgåva har mixen en tydlig tilt mot lågt prissatta aktier med värdeprofil. Däribland en doldis bland nytillskotten på vår lista, Malmbergs Elektriska.

Inför årets start har vi kört våra databaser och sållat fram de starkaste aktierna i sju grenar med olika värderingsmått och strategier. En av slutsatserna är att vi just nu avstår flertalet fastighets- och investmentbolag.

Vår tekniska analytiker Ingemar Carlsson guidar till verkstadsaktier på väg upp, medan fjolårets vinnare fastighetsaktier finns bland grupperna som nu vänt till fallande trend.

Det syns även i vår fondtopp där fastighetsfonder abdikerat till globala stockpickers och energifonder.

Under vinjetten Smarta pengar intervjuar vi också Svolderchefen Ulf Hedlundh som pekar ut sina fyra aktiefavoriter.

I serien Trading med Placeringsguiden ägnar vi oss denna gång åt swing trading.

Det och mycket mer kan du som är prenumerant enkelt läsa i den nya utgåvan digitalt på www.privataaffarer.se/tidningsarkivet.

Då har du även tillgång till vår ordinarie aktieportföljs veckorapporter och kan ta del av förändringar i portföljen innan tidningarna kommer.

Du kan även följa Placeringsguidens temaportföljer på https://www.privataaffarer.se/pgpremium.

Har du inte tillgång till Placeringsguiden ännu har vi ett kanonerbjudande till dig just nu med 6 nr för 299 kr. Teckna din prenumeration här.