Krönika Nuvarande uppgångstakt är inte hållbar i längden. Men marknader har blivit galna förut och i slutänden avgörs börscykeln av Fed, skriver Placeringsguidens chefredaktör Fredrik Lindberg.

Börsåret har så här långt varit en ren festtillställning. Särskilt festligt är det på Stockholmsbörsen med en uppgång på 17 procent för OMXSPI per den 6 maj.

Det gör svenskbörsen till en av världens absolut bästa i år, med en kraftig ledning gentemot exempelvis USA:s teknikbörs Nasdaq som samtidigt stigit 5,4 procent.

En bidragande orsak är rotationen av placeringskapital från tillväxtstämplade aktier som rusade i fjol, till aktier i mer mogna verksamheter som utvecklades mediokert eller trycktes ner.

Parallellt har långa marknadsräntor återställts till nivåer som var före pandemin. Den snabba ränterörelsen har stillats den senaste månaden och pressen på techjättarnas aktier lättat.

I samma veva som första kvartalets ommöbleringar har en del bubblor brustit eller läckt. Bland annat i de sjok som under fjolåret haussats på gröna placeringsteman.

Det är en febrig stämning och befogat att fråga sig vart den leder. Vi har grupper av aktier som omväxlande rusar och faller för att placeringskapital flyttas runt. Det hänger ihop med de stödinsatser som satts in och bland annat innebär att en stor andel konsumenter i tunga ekonomier fått mer pengar, inte mindre som det brukar vara i en lågkonjunktur.

Även andra aspekter bidrar till ett så kraftigt köptryck på bland annat aktier att normala korrektioner för att anpassa priser inte blir av.

Det är fantastiskt för många att se värdet på bostäder och fonder raka i höjden. Frågan är vad som kan bräcka trenden.

En ökningstakt på 20 procent per tertial är inte hållbar i längden för index. Men pris i sig är inte nödvändigtvis tyngsta argument när annat driver på. Marknader har blivit galna förut.

Målet är det omtalade kosläppet som flertalet analysluntor sedan länge tagit sikte på. Alltså tidpunkten då uppdämd konsumtion släpps lös efter pandemin och det finns pengar att spendera.

Det är redan klart. En stor del av världens ekonomiska statistik blir boomartad i år – och det kommer att spegla sig i många företags vinster. Delvis är det förstås redan intecknat och det märks i upptakten av rapportperioden. Reaktionerna på starka besked från bland andra SKF och Volvo är initialt njugga när detta skrivs.

Alla företag kommer inte heller att ha lätta jämförelsesiffror mot i fjol. De som gynnats exceptionellt av pandemins effekter får tvärtom mer att leva upp till.

Räkna med rekyler. De brukar komma framåt våren i torkan efter rapporterna och utdelningar. Men i den mån de kommer tror jag tills vidare man respektfullt bör se dem som möjligheter.

När de mest uppenbara obalanserna mellan börsvinnare och förlorare under pandemin jämnas ut lär de långsiktigt stabilaste tillväxtcasen åter stå mer i fokus, bland dem USA:s techjättar.

Börscykelns slut avgörs av Feds politik, som just nu signalerar full gas i flera år. Fed har ändrat sig förut och med det febriga klimat som nu göds blir det kanske snarare än många tänkt sig.

Det brukar börja med ett lite annorlunda språkbruk. Även om det inte är drastiskt, och börserna har god chans att sluta året starkt, kan misstanken säkert skapa en del oro framåt hösten.

Not: Krönikan publicerades ursprungligen i Privata Affärer nummer 5 /2021 men har uppdaterats med aktuella avkastningssiffror.

Foto: Copyright (c) 2021 IgorGolovniov/Shutterstock. No use without permission.
Investera
T.Rowe Price: Högre potential på marknader utanför USAMen inflationsspöket finns kvar i rummet
Börsen
Plusstängning efter slutspurt
Foto: AP/TT
Börsen
New York: Börserna vänder upp
Krypto
Bitcoin på årslägsta
Aktie
Affärsvärlden: En aktie att köpa
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens köprekar
Krönika
Chefredaktören: Så sparar vi i fonder
22/6
Trading Direkt: Om bitcoins resa nedåt – och teknisk analys
Foto: Anders Wiklund/TT
Aktie
VNV köper tillbaka aktierSka minska substansrabatten
Foto: Copyright (c) 2017 petrmalinak/Shutterstock. No use without permission.
Aktie
Nel ska förse fossilfritt svenskt stål med vätgasSamarbete kring vätgasanläggning i Hofors
Asienbörserna
Blandat i Asien
Politik
Bratt: Regeringskris ger begränsad effekt på börsenMen gör privatekonomiska frågor oförutsägbara
Placera
Moody's: Ta höjd för en korrektion på 20 procent"Men ingen snabb studs uppåt igen"
Politik
Löfven förlorade omröstningenSHB: Dramatiskt i politiken men inte på finansmarknaderna
Kryptovalutor
Kina intensifierar "kryptojakten"Bitcoin sjunker 7 procent
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens köprekar
Aktie
Norwegians vd får gå med omedelbar verkan
Bopriser
Mäklarna: Bomarknaden saktar in”Stillastående bopriser resten av året”
Krönika
Hernhag: Hyggliga chanser till en skön börssommar
Aktietips
Börsveckan: Tre köpvärda investmentbolagOch några du kan vara utan
Foto: Copyright (c) 2019 pedrosala/Shutterstock. No use without permission.
IPO
Di: Teckna OX2 trots hög prislappBefinner sig i en aldrig skådad medvind
Blankning
De mest blankade aktierna just nu
Aktiechatt
Hernhag: Tre basaktier för långsiktigaOch aktierna som har mer att ge på fem års sikt
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens aktierekar
Bostad
Hypoteket: Bolåneräntorna varierar beroende på bostadsort