Krönika USA är världens största ekonomi och nav för de globala finansmarknaderna. Bland annat har USA också världens största krigsmakt, den största innovativa techindustrin och är den mest inflytelserika kulturella exportören för en stor del av världen. Vem som får uppdraget att stå för högsta ledarskapet och under vilka förutsättningar spelar roll även utanför landet, skriver Placeringsguidens chefredaktör Fredrik Lindberg.

Formellt pågår kontrollräkning av röster ännu. Men allt tyder på ett slutresultat med Demokraternas kandidat Joe Biden som president, fortsatt republikansk majoritet i senaten och demokratisk majoritet i representanthuset.

Det sker med en för dessa sammanhang mycket liten marginal i avgörande delstater.

Så var det även när Donald Trump valdes 2016, men där marginalen den här gången är på motsatt sida försöker Trumplägret skapa opinion mot giltigheten och om möjligt pröva den juridiskt.

Det är som mycket annat under Trumps ledarskap ovanligt, men denna gång inte oväntat.

Finansmarknaderna tycks så här långt inte skrämmas av hotet om en utdragen strid om ledarskapet fram till tillträdet för kommande mandatperiod den 20 januari nästa år. När rösträkningen började luta åt Joe Biden, men utan majoritet för Demokraterna i senaten, studsade börserna upp.

Det speglar ett scenario där de realpolitiska förändringarna inte blir allt för drastiska.

Med fortsatt republikanskt motstånd i kongressen tvingas Demokraterna se över sina planer på bland annat skattehöjningar, satsningar på hälsovård och klimatåtgärder.

Det blir knepigare att få igenom de gigantiska stimulanspaket som man förhandlade om redan före valet för att möta effekterna av att pandemin tar fart igen.

Det kan i sin tur sätta press på centralbanken Fed att återigen agera mer kraftfullt.

Att utökade statsfinansiella stödpaket i någon form ändå kommer vad det lider utgår de flesta från.

Mer långsiktiga perspektiv, som att USA:s internationella relationer med allierade och handelspartners kan förmodas bli mindre konfrontativa med Biden än med Trump, spelar förmodligen en mindre roll i den omedelbara börsreaktionen.

Betydelsen av Fed, och dess inflytande på politiken från övriga världens centralbanker, kan däremot inte överskattas.

Centralbankerna har lagt grunden för en bild att aktie- och obligationsmarknaderna är en riggad match där man bara spelar på ena planhalvan mot ett av målen.

Tillsammans med den massiva finanspolitiska våg som nu rullar ut i stora delar av världen förstärks den bilden.

Det är framför allt tillväxtaktier som har gynnats av den nya finansiella miljö som introducerades efter finanskraschen kring 2008.

Mogna bolag som knappt växer men är stabila har ändå tidvis kommit i ropet när de blivit alldeles för billiga jämfört med de populära snabbväxarnas aktier.

I år har värderingsskillnaderna på sina håll ökat extremt, när vinnare och förlorare i coronaekonomin har dragits isär. Någon markant rotation till konjunkturkänsliga verksamheter och värdebolag har inte kommit, men fick efter valet en rivstart utlöst av nyheten att Pfizers och och Biontechs vaccinkandidat visat sig effektivt mot coronavirus.

Ny smittspridning hotar den fina återhämtning som redovisats i många industriföretag. Det är fortsatt ett hot mot den förnyade börsoptimismen. I den andra vågskålen finns ett fortsatt skifte till mer stimulans via statsbudgetar och den återhämtning i stora ekonomier som många siktar på 2021.

I den omedelbara reaktionen på vaccinnyheten har det gynnat nedbankade bankaktier och ratade industriaktier.

Investmentbanken Goldman Sachs skissar i en färsk strategilunta på ett liknande scenario. Analytikerna har räknat till 15 perioder efter Lehmankraschen där placeringskapital gått från defensivt till konjunkturkänsligt.

I snitt har rotationen varat fyra månader och gett 15 procents överavkastning. Det har typiskt skett när obligationsräntor börjat stiga och tillväxttakten i ekonomin bättras.

Amerikanska långräntor har kommit upp under hösten, tvärs emot riktningen i Europa.

En orsak är förmodligen opinionsmätningar som före USA-valet pekat mot en tydlig seger för Demokraterna och deras finanspolitiskt expansiva agenda.

När rösträkningen pekat mot en mer knapp seger har ränteuppgången hejdats, men åter vänt upp parallellt med börsen efter vaccinnyheten.

Blir efterbörden av valet riktigt besvärlig, med våldsamheter, förlamat ledarskap och samtidigt skenande pandemi, finns risk för betydligt sämre börshumör.

Med stödinsatser på väg och hopp om vacciner nästa år lär det i så fall finnas placerare som vill plocka upp aktier med kortsiktig återhämtningspotential.

För långsiktiga är förstahandsvalet fortsatt snabbväxare.

Deras idealmiljö med låga räntor, låg inflation och över tid en besvärande låg tillväxttakt i ekonomin kommer att vara kvar i många år, vem som än är president i USA.

Not: Texten är en lätt redigerad version som tidigare har publicerats i Placeringsguiden nr 11 som kom ut i början av denna vecka.

Räntan
Vice riksbankschef: Möjligt med räntesänkning trots pandemi
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Affär
Uppgifter: SSAB:s storägare skeptiska till affär med Tata
Börsen
Uppåt på Stockholmsbörsen
Analys
Carnegie: Förvärv kan dubbla vinsten för Thunderfuls gamingsegmentInleder bevakning med köp
Analys
Arctic: Osäkert vad nästa trigger i Africa Energy blir
Analys
HSBC: Sämre utsikter på grund av ny covid-vågSlopar köprek för SAS
Analyser
Här är måndagens färska analyser
Placera
Hernhag: Tre potentiella aktiebubblor att se upp medHållbarhet och ESG på höga kursnivåer
Aktie
Balder fortsätter att öka i EntraSelins bolag äger nu över 20 procent
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Här är villkoren i MTG:s nyemission
Fem köpvärda aktierOch tre du kan vänta med
Aktie
Di: Ta hem vinsten i BooztBolaget kommer återgå till mer normal tillvaro
Aktietips
AFV sätter köp på SBB"Med viss bävan för marknadsutvecklingen"
Aktie
Bonava flaggar för högre resultat än väntad
Asien
Nedåt i Asien med Seoul i botten
Aktie
Omvänd vinstvarning från Nobia
Investera
Lärdomar om pengar och investeringarNy bok om pengars psykologi
Aktier
De mest blankade aktierna just nu
Aktiechatt
Hernhag: Mina utdelningsfavoriter för 2021
Analyser
Här är fredagens aktieanalyser
Analys
Analytiker oroas av Teslas tapp av marknadsandelar
Analys
DNB: HMS Networks för högt värderadSänker rekommendationen till sälj
USA
Biden: 1900 miljarder dollar i stödåtgärder
Placeringar
Rapport: "Korkade fondpengar" har snedvridit stora index
Aktie
"SAS får gratis draghjälp när Norwegian skrotar långlinjer"