Krönika Starka vinstlyft väntar i stabila industribolag. Det lovar gott för aktier som i skymundan av börsens rekordjakt har backat – samtidigt som vinstprognoserna för nästa år har hissats upp, skriver Placeringsguiden chefredaktör Fredrik Lindberg.

Nu är det närmare två månader sedan börsen noterade det senaste rekordet. Storbolagsindex OMXS 30 har sedan dess backat 8 procent som mest, räknat med stängningskurser.

Det är en rätt måttlig rörelse i jämförelse med att indexet stigit mer än 70 procent från botten av coronakraschen 2020. Det står fortfarande 17 procent högre än toppen som föregick kraschen. Allt utan att räkna utdelningar.

Det är också måttligt jämfört med hur vissa kluster av aktier har rört sig. En hel del e-handlare och gamingaktier har fallit brutalt, men står ändå rejält högre än före coronakraschen.

Bankaktier gick bra i början av året och har piggnat till igen sedan i somras. På sistone har även oljeaktier satt fart upp.

Index är som bekant summan av gungor och karuseller, ett slags genomsnitt av allt. Så länge allt inte går åt samma håll blir det mindre dramatik.

Mellan extremerna finns dessutom en stor klick industriaktier som varit allmänt trista sedan i våras. Flertalet har lite i skymundan rört sig svagt nedåt medan index noterat rekord.

Det är intressant att analytikerkåren parallellt har justerat upp sina bedömningar av de här företagens vinster i år och nästa år.

Bland de större har snittprognoserna för nästa års rörelseresultat exempelvis hissats upp 30 procent för SSAB bara sedan sistan juni. För bolag som Holmen, SCA, Hexagon, Assa Abloy, Atlas Copco och ABB rör det sig om 6-12 procent.

För ytterligare fler har prognoserna höjts några procent, samtidigt som aktiekurserna backat något.

Nästa år väntas tungviktare i index som Volvo och Sandvik öka sina rörelsevinster 14–15 procent. Det verkar placerare inte våga sikta på ännu.

För konjunkturtåliga Astra Zeneca pekar motsvarande prognoser mot 40 procent.

I de indextunga bankerna växer inte vinsterna med den typen av tal. Men vinsterna är bra och till skillnad från det mesta på börsen kan affärerna gynnas av lite högre räntor.

Ökningstalen för 2021 är förstås högre för nästan allt, när de jämförs med krisåret 2020. Men hur nyanserna än blir i den rapportomgång som startar nu är det tilltron för kommande år som avgör när index kan vända upp.

Risken finns att det före dess behöver pysa ut mer ur högt värderade tillväxtaktier som stigit extremt under pandemin.

I den processen är det förmodligen inte så dumt att äga stabila storbolag som ökar vinsten nästa år.

Ett alternativ är att ta ett litet knippe, som vår portfölj nu gör efter att ha legat med ovanligt stor kassa under hösten.

Är du prenumerant kan du följa de senaste affärerna för vår portfölj på www.privataaffarer.se/portfoljen

Då har du också tillgång till att läsa hela Placeringsguiden online på www.privataaffarer.se/tidningsarkivet. I det färska oktobernumret går vi bland annat igenom vinstutsikterna för nästa år och väljer favoriter bland 47 nya aktier som introducerats på aktielistorna i år.

Har du inte tillgång till Placeringsguiden ännu har vi ett kanonerbjudande till dig just nu med 6 nr för 299 kr. Teckna din prenumeration här.