Krönika Efter kursrasen börjar aktielistorna likna reaskylting utifrån prognoserna för nästa års vinster. Men skilj på vad som är uthållig vinst och en dopad topp, skriver Placeringsguidens chefredaktör, Fredrik Lindberg.

En av fjolårets mer kommenterade artiklar var ”Börsens värsta bubblor”, där vår börsskribent Marcus Fridell listade just vad rubriken säger.

Det är inte roligt när någon hävdar att kursen rimligen ska ner i aktier man hoppas ska klättra vidare. Ändå kan det vara värt att lyssna, vilket kurskurvorna därefter illustrerar exempelvis för en mängd experimentverksamheter på miljöområdet.

Detsamma syns i flera bolag som bespetsat sig på en tillväxtchock med hjälp av förmånligt finansierade förvärv.

I ingetdera fallen behöver det vara fel på företagens produkter. Det generella felet var priset för aktierna.

När vi i Placeringsguidens färska septembernummer utnyttjar databaserna för att ge en bild av förväntningarna på år 2023 ser det annorlunda ut. Vi tittar på alla bolag som är tillräckligt stora för att bevakas av minst tre analyskällor.

En av de mer frapperande förändringarna syns i Evolution. Aktien kostade för ett år sedan 45 gånger väntad vinst för nästkommande år. Kursen har sedan dess fallit och vinsten stigit. P/e-talet är nere på 17.

Ett gäng klassiska fina storbolag handlas till priser som motsvarar mindre än tio årsvinster. Det är sällsynt.

Här är på plats att hålla igen något på entusiasmen som en sådan reaskyltning kan ge. Det gäller att skilja på vad som är uthålligt och vad som är toppår för utpräglat cykliska verksamheter. Räkna dessutom kallt med att en hel del vinstprognoser för nästa år ska justeras ned.

De möjliga störningskällorna i världsekonomin är nu av enorma proportioner. Kinderna bleknar lite till mans inför var allt detta skulle kunna landa.

I väntan på en urladdning avvaktar många att placera större belopp i aktier. Det är en försiktighet som är svår att argumentera emot.

Lite besvärande är det ändå att så många är så överens. Det är många som hoppas fynda efter ytterligare fall i höst och ingen vill vara den som köper nu och paniksäljer nästa månad.

En hel del aktier har nu regelrätt slaktats. Men det är absolut möjligt att fina aktier kan bli billigare. En stor sparfavorit som Nibe kostar fortfarande uppåt 50 årsvinster. Och handeln på börserna signalerar inte ännu att den är redo att ta index till en långsiktig uppgångsfas.

Bra aktier, som handlas till rimliga priser relativt en uthålligt växande vinst i företaget, bör ändå vara bra köp oavsett om kursen faller mer en period. 

De stora techgiganterna bör stämma väl på det signalementet. Bland mycket annat i den färska Placeringsguiden tittar vi närmare på Big five – Microsoft, Apple, Alphabet, Meta och Amazon – som i varierande grad har måttliga prislappar efter kursfallen.

Två tunga tekniska analytiker som bryr sig mindre om priset och mer om pristrenderna ringar också in sina favoriter inför hösten. Bland dem Astra Zeneca.

Prenumeranter läser tidningen lätt via www.privataaffarer.se/tidningsarkivet

Har du inte tillgång till Placeringsguiden ännu har vi ett kanonerbjudande till dig just nu med 5 nr för 249 kr. Då kan du även läsa septembernumret digitalt. Teckna din prenumeration här.

Du får också tillgång till vår aktieportföljs veckorapporter på https://www.privataaffarer.se/veckorapport och kan ta del av förändringar i portföljen innan tidningarna kommer.