Första måndagen i maj noterade Stockholmsbörsen ett ras på närmare 8 procent under några minuter innan det i stort sett var återställt.
Dagen därpå lyfte amerikanska Nasdaq drygt 3 procent på att Fed höjde räntan två kvarts procentenheter. Dagen efter rasade samma index 5 procent.
Stora rörelser sätter spår. Extra läskigt är det för dem som placerar med hävstång. Går kurserna åt fel håll blir det bråttom att gå ur och det bidrar till att tvära vändningar blir mer brutala.
De som positionerat sig för nedgång har ändå haft rena festen i år. Bland de mest blankade aktierna på Stockholmsbörsen är Scandic Hotels. Nästan 8 procent av bolagets aktier är blankade.
Aktieägare har alltså lånat ut aktier till blankare, som i sin tur har sålt aktierna i hopp om att köpa billigare längre fram, innan de lämnar tillbaka lånet.
Att döma av statistik på lånade aktier och snittkurser har det lönat sig bra. Blankarna ligger kring 11 procent plus. I Fingerprint, där 6 procent av aktierna är blankade, har det gett 58 procent.
Högt i blankarnas avkastningstopp är även Orexo, Stillfront, Pierce Group, Hansa Biopharma, Oncopeptides, G5 Entertainment och Storytel med plus i storleksordningen 50–70 procent.
Alla är inte förtjusta i blankare. Men i grunden är det förstås inte blankare som styr om ett företag går bra eller dåligt. De vinner inget utan att ta risk. Deras potentiella förlust är oändlig, eftersom en aktie kan stiga hur mycket som helst.
Slutsatsen att en aktie är övervärderad är inte konstigare än analyser som argumenterar för att kurser ska upp. Och många faktorer har nu bjudit in till att säkra sig mot fall, eller försöka tjäna pengar på nedgång.
Tillväxten i ekonomin har toppat, centralbankerna stramar åt för att bekämpa inflation, långräntorna stiger. Aktier som tidigare haussats har fallit stadigt från toppar i fjol.
Börsindex OMXS 30 har nu gått lägre än bottennivåerna från början av mars. Även USA-börsernas index noteras under årets tidigare bottnar.
Där som här står indexen lägre än trendkurvan för 200 dagars medelvärde och trendkurvan lutar nedåt. Någon tydlig botten syns alltså inte ännu och det gäller även enskilda aktier som har fallit väldigt mycket.
När en motreaktion uppåt kommer får vi räkna med att den är tillfällig och att tidigare lågpunkter ska testas igen.
Men för en del av börsen har vi nu en krasch från hög höjd. Företag som ändå fortsätter att göra lönsamma affärer, och kan göra det även i en sämre konjunktur, börjar bli rimligt prissatta.
I Placeringsguidens färska majutgåva listar vi aktierna som har fallit mest och minst i år och tittar närmare på bland andra Truecaller och Evolution.
Vi listar också 49 aktier inom cybersäkerhet – en bransch där efterfrågan bara ökar, där aktierna i många fall gått på tvärs mot den fallande börsen och uppköpsbuden nu kommer tätt. Bland aktierna vi ringar in finns den amerikanska jätten Palo Alto.
I vår tekniska analys tittar vi också på baissade spelaktier som är i fokus efter ett färskt bud på Leovegas.
Det och mycket mer läser du som är prenumerant i vår digitala utgåva på https://www.privataaffarer.se/tidningsarkivet.
Då har du även tillgång till vår aktieportföljs veckorapporter på https://www.privataaffarer.se/veckorapport och kan ta del av förändringar i portföljen innan tidningarna kommer.
Har du inte tillgång till Placeringsguiden ännu har vi ett kanonerbjudande till dig just nu med 6 nr för 299 kr. Teckna din prenumeration här.