Krönika De mest haussade tillväxtstjärnorna är inte alltid bäst. Guruportföljen med billiga vinsthöjare har gett över 60 procent i årsavkastning.

Jag hade nöjet att träffa glada läsare nyligen på våra placeringskvällar i Skåne. En är särskilt glad över sina aktier i Mycronic, köpta för 10 kr för många år sedan på inspiration från Placeringsguiden.

Mycronic är beroende av stora enskilda order och fick det tufft efter Lehmankraschen. Under flera år handlades aktien långt under tidigare toppar. Nu står den i 200 kr.

Ett annat trevligt samtal handlade om hoppfulla utsikter för Avanza. Här har kursen femfaldigats bara sedan mars 2020. Från en långsiktigt gynnsam trend har kurvan vänt närapå lodrätt upp till avsevärt högre rekord.

I nätbanken handlar det inte om enskilda order, men om börsklimat och många kunder. Bägge faktorerna har varit synnerligen fördelaktiga. Antalet kunder har ökat mer än 30 procent på ett år.

Inget talar för att banken ska sluta att växa. Men den fart som nu redovisas blir svår att hålla.

Avanza har visserligen en rätt blygsam andel på 6,5 procent av sparmarknaden i Sverige, enligt egen uppgift. Och för den delen noll procent i resten av världen.

Å andra sidan finns fler aktörer som jagar marknad. Även om det nu går fort har Avanza hållit på rätt länge för att få ihop nuvarande kundstock.

Aktien har varit noterad i nästan 30 år. Så alldeles lätt är det kanske inte att lassa in nya kunder och marknadsandelar.

Köpsituationen i de båda aktierna är på många sätt motsatt. En nedtryckt aktie i ett potentiellt lovande företag känns inte alltid som ett lättare case än en haussad i ett företag i medvind.

Väntar man tillräckligt länge kan förstås en värdering som nu verkar ansträngd i stället te sig futtig för att företaget har växt. En svårighet är att det kan ta många år. Så länge att något hinner inträffa som för en period eller flera gör aktien avsevärt billigare.

I år har en mängd tillväxtstjärnor dalat. Det har pyst väsentligt ur exempelvis Embracer och Storytel. Evolution och Sinch har wobblat med väldigt stora rörelser för att vara Large Cap-aktier. Bägge föll skarpt på höstens kvartalsrapporter.

I den fas som börsen nu påbörjat ska stödinsatser trappas ner och funderingar kring räntor är i fokus. Det ändrar inte företagens långsiktiga utvecklingsresa, men är en svår miljö för tillväxtaktier.

Konsten att köpa tillväxtstjärnor som handlas till höga värderingsmultiplar är att ha ett mycket långt perspektiv och att köpa i omgångar. Perioder av motvind kan kapa stora värden. Då skadar inte att ta en paus tills kurser ser ut att bottna.

Men tillväxt vill vi ha. På riktigt lång sikt vinner kanske flera av de mest firade stjärnorna. Men i deras skugga finns i regel också aktier som ännu värderas lägre relativt företagens väntade vinstlyft.

En klassisk metod att sålla fram kandidater är förvaltargurun Peter Lynchs GARP-strategi.

Förkortningen betyder fritt översatt ”tillväxt till rimligt pris”. En huvudkomponenter är att leta aktier som har låga peg-tal, beräknat som p/e-tal dividerat med företagets procentuella vinsttillväxt. På köpet rensas förlustbolag bort.

När Placeringsguiden plockade ut en sådan portfölj i fjol gav det en snittavkastning på 62 procent, med nedpressade aktier i nischbanker i spetsen.

I årets upplaga av guruportföljen finns bland andra Duni och CBTT, som inte hör till de mest uppmärksammade aktierna när det talas om möjlighet till vinstlyft. Läs mer om dem och resten av aktierna i guruportföljen i den färska utgåvan av Placeringsguiden nr 11.

Är du prenumerant kan du följa Placeringsguidens temaportföljer på https://www.privataaffarer.se/pgpremium.

Har du inte tillgång till Placeringsguiden ännu har vi ett kanonerbjudande till dig just nu med 6 nr för 299 kr. Teckna din prenumeration här.

Då har du även tillgång till vår ordinarie aktieportföljs veckorapporter på och kan ta del av förändringar i portföljen innan tidningarna kommer.

Du har förstås också tillgång till att läsa hela Placeringsguiden online på www.privataaffarer.se/tidningsarkivet. Utöver årets upplaga av våra GARP-aktier får du i senaste utgåvan bland annat vårt urval av tio taktiska aktier inför vinterns utdelningsjakt.