Krönika Börserna slår rekord när världen åter tvingas kämpa mot smittan. Mitt i coronamörkret ser placerare uppenbarligen ljuspunkter som är värda att ta sikte på, konstaterar Placeringsguidens chefredaktör Fredrik Lindberg. 

Restriktionerna skärps återigen världen över för att bromsa smittspridningen. Det är tufft för många, även ur ett ekonomiskt perspektiv. Särskilt där reserverna är ansträngda sedan tidigare.

Samtidigt noteras färska rekord på börsen, som ofta är en bra ledande indikator. Det antyder skäl att se ljusare på vart ekonomin överlag är på väg, vilket i sin tur förutsätter en drägligare situation även ur andra perspektiv.

En färsk novemberenkät från Bank of America visar en tydlig optimism om riktningen bland kapitalförvaltare globalt. 66 procent anser att vi är i en ny expansiv ekonomisk cykel. 91 procent räknar med att den ekonomiska tillväxten bättras kommande tolv månader. 46 procent betraktar sig som ”bullish” och räknar med en bra börstrend.

Enligt Federal Reserve är samtidigt institutionella investerares dollarinnehav av cash globalt 28 procent större än i februari. En nätt summa på 2 890 miljarder dollar.  En hel del kapital som hastigt lämnade börserna i våras har alltså inte återvänt ännu. Det kan tolkas som att det finns gott om placeringskapital att sätta in för en mer positiv vy.

Den tydligaste förändringen så här långt av en viss återmarsch är att tidigare förlorare tar revansch. Sett en och en halv månad bakåt har börserna dykt rejält inför USA-valet, vänt upp redan i skiftet till november och sedan fått ny näring av positiva nyheter om vacciner.

Det är de hårdast drabbade av Europas börser som nu gått bäst. Även gruppen tillväxtekonomier har fått en tydlig skjuts. Bland branscher på exempelvis Stockholmsbörsen har utbombade aktier i bland annat resenäringen studsat upp, men även mer stabila banker och storbolag med cyklisk karaktär. De tidigare stora coronavinnarna, inte minst inom tech i USA, har blivit mindre heta.

När volymerna ökar från låga nivåer blir det i många företag en katapulteffekt på vinsten via bättrad lönsamhet. Det bör särskilt gälla efter ett stålbad som under 2020, då företag snabbt har trimmat kostnader. 

Det finns också förhoppningar att världen blivit bättre på att hantera situationen så att skadan denna gång kan bli lindrigare. Enligt en färsk analys från Capital Economics tyder dagsdata för transporter i Europa på att restriktionernas effekter på ekonomin kan bli mindre än hälften mot förra gången.

Hittills ser två vacciner ut att bli godkända i EU före årsskiftet. Fler är på väg, men det är en längre sträcka innan en smittspridning är eliminerad.  Utöver en mängd praktiska hinder svarar exempelvis bara drygt hälften i Frankrike att de är beredda att vaccinera sig, mot omkring 70 procent i Tyskland och 80 procent i Storbritannien.

Långt innan breda folklager är immuna behöver smittan hejdas. Många siktar på att nuvarande restriktioner kan börja lättas under andra kvartalet, och i avgörande delar avvecklas under 2021. 

För ekonomin krävs då fortsatt massiva stödinsatser, vilket stora stater och centralbanker signalerar kommer att sättas in.  Det ger följder som lär bli kvar längre än pandemin. Avsevärt högre skuldnivåer blir motiv att behålla ultralåga realräntor och att kanske trigga inflation. 

Det är en vy som nu ökar stora förvaltares intresse för aktier.

Not: Denna krönika publicerades ursprungligen i Privata Affärer nummer 12/2020

Räntan
Vice riksbankschef: Möjligt med räntesänkning trots pandemi
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Affär
Uppgifter: SSAB:s storägare skeptiska till affär med Tata
Börsen
Positiv veckostart
Analys
Carnegie: Förvärv kan dubbla vinsten för Thunderfuls gamingsegmentInleder bevakning med köp
Analys
Arctic: Osäkert vad nästa trigger i Africa Energy blir
Analys
HSBC: Sämre utsikter på grund av ny covid-vågSlopar köprek för SAS
Analyser
Här är måndagens färska analyser
Placera
Hernhag: Tre potentiella aktiebubblor att se upp medHållbarhet och ESG på höga kursnivåer
Aktie
Balder fortsätter att öka i EntraSelins bolag äger nu över 20 procent
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Här är villkoren i MTG:s nyemission
Fem köpvärda aktierOch tre du kan vänta med
Aktie
Di: Ta hem vinsten i BooztBolaget kommer återgå till mer normal tillvaro
Aktietips
AFV sätter köp på SBB"Med viss bävan för marknadsutvecklingen"
Aktie
Bonava flaggar för högre resultat än väntad
Asien
Nedåt i Asien med Seoul i botten
Aktie
Omvänd vinstvarning från Nobia
Investera
Lärdomar om pengar och investeringarNy bok om pengars psykologi
Aktier
De mest blankade aktierna just nu
Aktiechatt
Hernhag: Mina utdelningsfavoriter för 2021
Analyser
Här är fredagens aktieanalyser
Analys
Analytiker oroas av Teslas tapp av marknadsandelar
Analys
DNB: HMS Networks för högt värderadSänker rekommendationen till sälj
USA
Biden: 1900 miljarder dollar i stödåtgärder
Placeringar
Rapport: "Korkade fondpengar" har snedvridit stora index
Aktie
"SAS får gratis draghjälp när Norwegian skrotar långlinjer"