Krönika Det pyser ännu ur investeringar som gjorts för nollränta. Men teknologin utvecklas med både väntade och ännu okända vinnare i boomen för AI, skriver Placeringsguidens chefredaktör Fredrik Lindberg i en krönika.   

Fjolårets drastiskt förändrade ränteklimat blev ett stålbad för företag i tidig utvecklingsfas. Och allt som värderas med förväntningar om snabbt växande vinster framöver.

Tech är överrepresenterat i den här gruppen. Åtstramningen kom dessutom från en period då den typen av aktier uppvärderats radikalt 2020–2021.

Raskt halverade värden eller mycket värre ras, både för noterade bolag och onoterade, påminner om millenniekraschen.

Men skillnaderna är också stora. Det finns nu enorma och ekonomiskt stabila digitala före-tag, och hela ekosystem kring kommersiellt fungerande tjänster och produkter.

Trots den stramare finansiella miljön finns också områden som fortsätter att attrahera stora mängder kapital – och med värderingsmultiplar som drar i väg till hausseartade nivåer.

Det uppenbara exemplet just nu är artificiell intelligens. Efter att Open AI:s Chat GPT gjordes tillgänglig för en större krets allmänhet före årsskiftet är uppmärksamheten enorm för det utvecklingssprång som pågår.

På två månader fick tjänsten över 100 miljoner användare globalt. Alla nu sysselsatta med att träna upp modellen i hur mänsklig kommunikation fungerar.

Utan tvekan är vi bara i början av början av en början.

Men på finansmarknaden ges något av ett dubbeltest hur smarta modellerna är när de har med folk att göra. Och ännu verkar inte maskinerna ta hem allt.

Stora hedgefonder har länge använt maskininlärning för att ta vara på alla möjligheter till vinst i mönster, samband och trender på marknaderna. Som grupp har de inte lyckats särskilt bra, även om de tog en god revansch i fjol.

Det är också något av en motsägelse att tunga techinvesterare, som bör ha mest resurser och bäst inblick, får hela företagsvärden utraderade på kort tid.

Teknologin bidrar till att utrymmet att ta betalt för handel och bastjänster rör sig mot noll. I USA är courtaget noll sedan några år hos de stora nätmäklarna.

Det bidrar till att gruppen privatplacerare står för en tredjedel av amerikanska handelsvolymer i aktier, exklusive marketmakers. Det är enligt Economist en större andel än 2019, trots att de lärande maskinerna blivit bättre.

Mänsklig inblandning, med hävstång på sociala medier, kan vara en irrationell nöt för maskinlogiken. Det bör också innebära fortsatta möjligheter för placerare av kött och blod.

De som dragit nytta av de senaste årens hetaste trender, och haft förmågan att släppa när det bränns, bör ha gjort bra ifrån sig på börsen. Det lär nog gälla även för en del AI-aktier som nu drar i väg.

Precis som grön teknologi är AI ett självklart tillväxtspår. Men den gröna börsbubbla som punkterats de senast åren visar att tillväxten inte garanterar vidlyftiga värderingar för enskilda bolag.

Kalabaliken som nu utlösts av att Silicon Valley Bank kraschat illustrerar att deras kunder, experimentföretag som nyligen hade lätt att skaffa kapital, får det svårare. Och att det pyser ännu från många års stora investeringar som gjorts under förutsättningar som inte längre gäller.

En sådan korrigering brukar inte vara klar förrän det krävts uppmärksammade offer bland verksamheter som byggts för gårdagens affärsklimat. En del av det ser vi nu i vissa banker.

Men oavsett det kommer teknologin att utvecklas – med både väntade och ännu okända vinnare.

I Placeringsguidens färska marsutgåva listar vi aktierna för den nu pågående boomen för AI. Vi tittar närmare på case som giganten Microsoft och några småttingar. Vi intervjuar också bland annat det framgångsrika förvaltarteamet i fonden DNB Teknologi om hur de investerar i AI.

Prenumeranter läser tidningen lätt här.

Har du ännu inte tillgång till tidningen får du ett kanonerbjudande här. Då får du tillgång till marsutgåvan digitalt direkt, liksom bland annat vår aktieportfölj innan tidningen kommer ut, och veckouppdateringar exklusiva för Placeringsguidens prenumeranter.