Krönika Optionsmarknaden visar på hög beredskap för fortsatt stora rörelser på börsen. Det ger möjligheter för aktiva medan indexsparare kommer efter. Det skriver Placeringsguidens chefredaktör Fredrik Lindberg i en krönika.

Från panikras har börsen blivit till rena drömmen för aktiva placerare. Först föll allt från ett uppdrivet läge, inklusive de mest åtråvärda aktierna som många önskat att de köpt för länge sedan.

Stater och centralbanker vräker ut stöd och raderar eventuella tvivel om att finansmarknaderna kommer att överflödas av likviditet under lång tid.

Mycket snart har placerare skilt ut verksamheter som gynnas av coronakrisen, i vissa fall direkt och i många fall även på sikt.

När krisvinnarna blivit dyrare har fokus flyttat till substansbolag där kurserna klappat ihop.

Det har funnits tydliga placeringsteman, både för kortsiktiga trendföljare, långsiktiga tillväxtinvesterare och fyndjägare som vill ha värdebolag till lågpris.

Allt parallellt med en genuin osäkerhet om hur beslutsfattare ska agera, hur djup den realekonomiska kraschen kan tillåtas bli, vilka vägar smittan kan ta. Och vetskapen att börserna inte lämnar ett så brutalt ras bakom sig utan åtminstone ytterligare en vända nedåt.

Det har gjort att placeringskapital hållits kvar vid sidlinjen, med tilltagande stress hos investerare som sett kurserna klättra. När en del av det kapitalet ovilligt börjat köpa in sig har det tillfört ny näring till börserna, trots den realekonomiska kraschen.

Bland vissa professionella grymtas om amatörer som leker med elden. Andra pekar på automathandel och indexinstrument som spär på rörelser.

Sanningen är kanske en del av varje. Att rörelserna blivit större är klart liksom att det uppstått stora skillnader mellan tillgångar och grupper och aktier efter det gemensamma raset i mars.

De som drar nytta av det är placerare som gör aktiva val, eller sparare som tar rygg på skickliga förvaltare. Förlorare är passiva som riskerar att skvalpa upp och ner och över tiden stå och stampa med breda index som inte speglar teman där det skapas värden.

En drömbörs för aktiva betyder inte givet att index och försommarens raketer fortsätter upp utan gräns. Vår aktielista är kortare än vanligt, efter att vi de senaste månaderna har säkrat hastigt uppkomna kursvinster och rensat ut bolag som visat tveksamheter. En del av börslogiken som aktiva utnyttjar är att reaktioner följs av motreaktioner och just nu är en hel del uttänjt med sikte på snabb återhämtning i världsekonomin.

Det kan visa sig motiverat så småningom, men behöver bekräftas på vägen dit och det finns gott om krafter som kan sätta käppar i hjulen.

Att säkra vinster, ha en kassa och sprida affärer över tid är enkla sätt att reglera risk. Mer avancerade kan använda optioner eller björnfonder som försäkringar eller ta aktiva positioner för att tjäna pengar på kursfall.

Ytterligare mer avancerade ser rörelserna som en tillgångsklass i sig att placera i och bortser från prisnivån. Amundi Funds Volatility World använder den typen av strategi och har i år gett 25 procent.

Det finns även svenska och utlandsnoterade instrument för att följa eller placera på tvärs mot volatilitetsindex Vix. Det stiger när optionspriser tyder på att placerare vill skydda sig eller spekulera i ökade rörelser på USA-börsen den närmaste månaden.

Vix noterade all-time-high över 80 i mars. Värdet är fortfarande historiskt sett högt på över 30, en av många indikatorer på hög beredskap för fortsatt stora rörelser.

Not: Krönikan publicerades första gången i Privata Affärer nummer 7/8 som kom till prenumeranterna förra veckan. I morgon går den att köpa i butik. 

Wall Street
Tesla tappade på Wall Street
Börsen
SSAB och Alfa Laval vinnare på nedåtgående börs
Börsen
Swedbank tror på Nordea
Rekommendationer
Rekommendationer: Köp Swedbank och Trelleborg
Världen
Facebook utmanar kinesiska Tiktok
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Rekordintäkter för Betsson
Asien
Uppåt på Asienbörserna
Hållbart sparande
Fler vill spara klimatsmartMen få går från ord till handling
Näthandel
Äldre köper allt mer på nätet
Rapporter
Bättre än väntat för Trelleborg
Bedrägerier
FI: Se upp för investeringsbedragare
Rekommendationer
Rekommendation: Köp Volvo
Rådgivning
Fler finansrådgivare anmäls
Foto: Shutterstock
Båtar
Fler vill köpa båt
Rapportanalys
Sparekonom om storbanksrapporter"Mörka siffror från Nordea, stabilt från Swedbank"
Rapporter
Blandat resultat för bankjättarSvagt resultat från Nordea
Foto: Hasse Holmberg/TT
Fritidshus
Växjö ger mest sol för pengarna
Resor
Utlandsresorna har minskat med 70 procentÖsterrike, Frankrike och Spanien tappar mest
Kvartalsrapport
Sandviks resultat sämre än väntat"Det gångna kvartalet ett av de mest utmanande i Sandviks historia"
Foto: Johan Nilsson/TT
Rekommendationer
Rekommendationer: Köp Husqvarna och sälj Balder
Rapporter
Atlas Copco går bättre än väntat
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Analys
Rekommendationer: Köp Kinnevik och Tele2
Sparpsykologi
Nordax lanserar sparpsykologMånga föräldrar och barn oroas över ekonomin i coronatider
Bostad
Så renvoverar du smart
Foto: istockphoto
Bedrägerier
Danske Bank: Se upp för bedragare