Spara Snittsparandet till barnen har minskat rejält i förhållande till den disponibla inkomsten under de senaste åren. Det visar färska siffror från Länsförsäkringars rapport ”Så sparade vi till barnen 2021”.

Enligt rapporten har månadssparandet ökat med blott 80 kr mellan åren 2005 och 2021. Detta samtidigt som en vanlig barnfamilj fått 15 000 kr mer i plånboken under samma period. Det betyder att i förhållande till den disponibla inkomsten har sparandet under de här åren faktiskt minskat, skriver Länsförsäkringar i ett pressmeddelande.

– Om föräldrarna ska spara i relation till hur mycket mer en vanlig familj fått i plånboken varje månad borde barnsparandet i snitt snarare ligga på 605 och inte på 490 kronor, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Så trots skattesänkningar och reallöneökningar så syns inte samma positiva utveckling för barnsparandet, enligt Länsförsäkringar.

– Jag tror att det är lätt att glömma att bostäder och körkort blir dyrare med tiden och att man måste justera sparandet i takt med inflationen för att bibehålla köpkraften. Och även om det just nu är en ansträngd situation med stigande utgifter och dyrare varor och tjänster är det bättre att minska beloppet tillfälligt än att ta bort det helt. Fundera också ett extra varv kring syftet med barnsparandet. Vet man mer om slutmålet är det lättare att bryta ner det i ett rimligt månadssparande, säger Emma Persson.

Hur stort belopp som föräldrarna sparar till sina barn beror på hur många syskon som finns i familjen. Men i snitt handlar det om 490 kr i månaden. Rapporten visar också att det genomsnittliga sparbeloppet har stigit något för familjer med ett eller två barn och har sjunkit för dem som har tre barn (se tabell nedan).

Andelen som inte sparar till sina barn har minskat något och ligger idag på 9 procent.

– De ökande utgifterna i vardagen just nu, med dyrare tankningar och stigande matkostnader kan göra att en del föräldrar tvingas prioritera bort sparandet. Och givetvis måste de nödvändiga utgifterna gå först. Men samtidigt kan även små belopp bli stora över tid, så börja med att sänka nivån på sparandet innan du tar bort det helt, säger Emma Persson.

barnspar-lf-tabell