Priserna delas ut för 32:a året i följd – och nu rör det sig på bankmarknaden, konstaterar Fredrik Lindberg, chefredaktör och juryns ordförande.
– I år har räntan gjort come back och en mängd nya digitala tjänster lanseras från både nytillkomna aktörer och etablerade banker. Det gör det extra roligt att lyfta fram exempel som skapar nytta för konsumenterna, som är en del av vårt journalistiska uppdrag, säger Fredrik Lindberg.
Årets Bank: Nordnet
Juryns motivering: ”Pigga nyheter i utbudet och en stark röst för spararna i debatten. Det ger toppbetyg från våra läsare och titeln Årets Bank 2022 från Privata Affärers jury.”
Det är hård konkurrens om spararna, men ni fick högst totalbetyg i Privata Affärers läsarenkät. Vad tror ni det beror på?
– För det första vill jag säga att jag är väldigt glad och tacksam för det här priset. Spararnas förtroende är helt avgörande för vår framgång. Vi håller oss till det vi gör bäst, vilket är sparande och investeringar och där satsar vi på att ha den absolut bästa användarvänligheten och kundupplevelsen, säger Nordnets vd Lars-Åke Norling.
Juryn uppmärksammar bland annat att Nordnet har lanserat spetsprodukter, som digital handel på Londonbörsen och algoritmorder för stora poster, men även förenklande upplägg för vanligt månadssparande, med automatisk rebalansering i Nordnet One.
– Juryn gillar pigga produktidéer som onoterade aktier i kapitalförsäkring, flera nya funktioner i Nordnets app och den sociala plattformen Shareville, det redan tidigare uppmärksammade aktielånsprogrammet som med 2022 betalat ut över 200 miljoner kr och engagerad påverkan i debatt kring sparfrågor som villkoren för ISK, säger Fredrik Lindberg.
En annan nyhet är att bolaget ger 0,10 kr per affär på Nordnets plattform till ändamål som kunderna röstat fram i The return initiative, hittills knappt 1,5 miljoner kr sedan start i februari till tredje kvartalet.
Årets Småföretagarpris går till SPP med motiveringen: ”En enkel och heltäckande lösning för tidspressade egenföretagare.”
Det handlar om ett digitalt koncept för pension och försäkringar, skräddarsytt för småföretagare.
– Tiden är ofta en trång faktor för egenföretagare, men det kan även bero på att de inte förstår vikten av detta. Vi vill hjälpa dem att se konsekvenserna av avsaknaden och ge dem ett enkelt och paketerat erbjudande som utgår från deras behov, säger Jenny Rundbladh, vd SPP Pension & Försäkring.
Årets Bankprofil: SBAB:s chefsekonom Robert Boije
Juryns motivering: ”Unga står utan bostad och försök att tämja marknaden slår inte alltid rätt. Robert Boije har auktoriteten som krävs för att lyfta orsakerna till problemen.”
– Att bli Årets Bankprofil är jätteroligt. Jag har alltid brunnit för samhällsfrågor och gillar att delta i samhällsdebatten. Det är också det mandat jag har här på SBAB med stor frihetsgrad, vilket är en förutsättning för att kunna delta i debatten på ett relevant sätt, säger han till Privata Affärer.
Årets Jämförare: Konsumenternas.se
”När snålblåsten viner blir det extra viktigt att jämföra pris och kvalitet. Konsumenternas ger en hjälpande hand, helt gratis.”
I toppen för de populäraste sidorna hos konsumenternas.se är Bolånekalkylen och Lånekalkylen som räknar på vad det faktiskt kostar att låna.
– Det har varit en riktig kioskvältare. Där har suget efter information uppenbarligen varit stort, men även vår kalkylator för ränteskillnadsersättning är populär, säger Kicki Westerståhl, vd för Konsumenternas bank och finansbyrå.
Årets Sparkonto hittar vi hos Skandia som enligt juryn ”visar vägen för de stora och höjer räntan mest”.
Skandia är den bank som höjt sparräntan mest under 2022 – från 0 procent till 2,0 procent. Det är förvisso inte den allra högsta räntan på marknaden men visar att även en stor aktör kan ge konkurrenskraftig ränta.
– Vi har jobbat mycket med att vara schysta och transparenta när det gäller bolåneräntorna. Vi vill ha samma attityd i inlåningen och ge den ränta vi kan till våra kunder, säger bankens vd Johanna Cerwall.
SEB tar hem priset i kategorin ”Årets Första Bolån” med motiveringen ”en smidig möjlighet när barnen för första gången ska in på bostadsmarknaden”.
SEB lanserade i våras möjligheten för föräldrar att hjälpa sina barn genom att stå som medsökanden på barnets bolån. Det innebär att föräldrar och barn tillsammans ligger till grund för kalkyler som kvar att leva på och amorteringskrav.
– Möjligheten har funnits tidigare men det har varit svårt och komplicerat för både våra kunder och medarbetare och därmed inte utnyttjats i så stor utsträckning. Nu har vi har förenklat processen och börjat marknadsföra erbjudandet på bredare front, säger Magnus Wallberg, produktchef på SEB.
Priset i kategorin Årets Flyttjänst går till Avanza med motiveringen ”Pensionsjakten ger praktisk hjälp att få grepp om pensionen – och mot otyget att pengar är inlåsta med dåliga villkor.”
Pensionsjakten gör det enklare för privatpersoner att hitta sina gamla tjänstepensioner hos andra bolag, se vilka som går att flytta och med några klick dra i gång en flytt för att minska avgifterna och samla sitt sparande.
– Vi har fått enormt positiva reaktioner från våra kunder. De enda som varit besvikna är de som inte hittat något att flytta, säger Avanza Pensions vd Åsa Mindus Söderlund.
Läs mer om alla utmärkelser i Årets Bank i Privata Affärer nummer 1/2023 som denna vecka är på väg ut till prenumeranterna.
Juryn för Årets Bank består av chefredaktör Fredrik Lindberg, Sofia Ullerstam, fondskribent på Privata Affärer och Placeringsguiden, Agnetha Jönsson, finansanalytiker på Dagens industri och Claes Hemberg, oberoende ekonom.