Larmet går: köp

Publicerad 2009-11-12 23:49

Brandstationer över hela världen använder Helsingborgsbolaget Nedermans miljösystem.

Nederman

KÖP
Ett kvalitetsbolag som går att köpa till under tio gånger nästa års vinst.

RISK

Höga bruttomarginaler leder till att vinsten fluktuerar i turbulenta tider.

POTENTIAL

Strategin med försäljning av hela system leder till goda tillväxtförutsättningar under stigande rörelsemarginal.

Nederman firade nyligen två år som börsbolag efter att i maj 2007 placerats på börsen av riskkapital­bolaget EQT. Verkstadsbolaget noterades till 87 kronor per aktie och introduktionen övertecknades elva gånger.

Det har inte gått lika bra för de få som fick tilldelning. Aktien har tappat 20 procent jämfört med introduktionskursen, vilket ändå är ett klart bättre facit än börsen under samma period som har gått ned med 35 procent. Ganska snart efter introduktionen sålde EQT sina återstående aktier till Gustaf Douglas investmentbolag Latour som i dag är klart största ägare med 26 procent av aktierna.

Den svaga kursutvecklingen sedan introduktionen går inte att lasta Nederman för. Bolaget ökade omsättningen under såväl 2007 som 2008 med drygt 20 procent och vinsten steg 37 respektive 22 procent under samma period.

Tillväxten beror på att Nederman ligger rätt i tiden. Bolaget tillverkar produkter och system för att ta bort damm och spill i fabriks­miljöer. Det handlar om avgaser i bilverkstäder och brandstationer eller svetsrök och partiklar i metallbearbetningsindustri. På senare år har tillverkare av kompositmaterial blivit en betydande kund och en av företagets större order på senare tid var från vindkraftstillverkaren Vestas i Danmark.

I Europa är industrin i dag relativt välförsedd med miljötekniska system, men i Asien och Östeuropa finns det mycket kvar att göra. Bolagets goda tillväxt beror på Asien och Östeuropasatsningen samt ständigt hårdare miljökrav.

Bolaget har på senare tid satsat hårt på att gå från att sälja enskilda produkter till att sälja hela miljölösningar när en ny fabrik ska öppna eller byggas om. Det har ökat värdet på varje affär och gjort det lönsamt med egna säljare. Det leder till att bolaget kommer åt eftermarknaden i form av service och underhåll. Sedan 2000 har eftermarknadens andel av försäljningen ökat från 3 till 17 procent.

Den svaga industriefterfrågan märktes under första kvartalet då omsättningen minskade med 14 procent. Eftersom Nederman tillhör de bolag som har Verkstads-Sveriges bästa bruttomarginaler slog omsättningsminskningen hårt på resultatet som under första kvartalet föll från 33 till 0,4 miljoner kronor.  
På sikt är den höga bruttomarginalen en stor fördel och en kvalitetsbeteckning – ett bevis för att kunderna ser till värdet och nyttan av de produkter som Nederman erbjuder. Att nå en så hög bruttomarginal underlättas förstås av att bolaget är världs­ledande i sin nisch och att konkurrenterna i många fall är små lokala företag.

VA räknar med att 2009 blir ett tämligen svårt år för Nederman och att omsättningen faller med närmare 10 procent. Vins­ten lär falla ännu hårdare.

Men med lite bättre industrikonjunktur bör bolaget snabbt komma tillbaka på sitt gamla tillväxtspår igen. Det är inte alls omöjligt att Nederman redan 2010 når upp till eller till och med överträffar 2008 års vinst. Lyckas det så handlas bolaget i dag till nio gånger nästa års vinst. Det är lägre än genomsnittet.

VA sätter köp med en riktkurs på 100 kronor på något eller ett par års sikt. Den enda lilla plumpen är att handeln är blygsam, så var beredd att äga aktien ett gott tag eftersom prissättningen kan vara dålig.