Investera Förmågan att hantera dina pengar och placeringar handlar inte så mycket om vad du kan eller känner till. Det handlar om hur du beter dig. Det hävdar succéförfattaren Morgan Housel i en nyutkommen bok. 

Boken med originaltiteln ”The Psychology of Money” är redan en internationell bästsäljare och har fått strålande recensioner. Boken har nu översatts till svenska av Ludvig Rosenstam Åhman, investeringsspecialist på Danske Bank och själv författare till boken ”101 tankar om aktier”. ”Pengars Psykologi” bjuder på tidlösa lärdomar om förmögenhet, girighet och lycka. En del lärdomar kan upplevas som självklara medan andra ses ur helt nya perspektiv.

Vi frågar Ludvig Rosenstam Åhman, vilket är det viktigaste budskapet i Pengars Psykologi?

Att vara bra med pengar handlar mer om att hantera ditt beteende än att behärska siffror.

Vem riktar den sig till?

Boken är lättläst och ger intressanta lärdomar som inte bara har med placeringar att göra. Alla har nytta av att läsa den.

Hur stötte du på originalet The Psychology of Money?

Jag har följt Morgan Housel i många år. Sommaren 2018 skrev han en bra artikel med namnet The Psychology of Money. Sommaren 2019 kom nyheten att den artikeln skulle utökas till en bok. För mig var det en självklarhet att läsa boken direkt när den kom ut.

Vad fick dig att fastna för boken?

Jag har alltid gillat Morgans sätt att skriva. Han använder korta meningar och enkla ord för att beskriva svåra koncept. Han har även en förmåga att koppla placeringar till helt andra ämnen, vilket till viss del har inspirerat min egen bok: 101 tankar om aktier.

Författaren Morgan Housel är en välkänd skribent internationellt, men förhållandevis okänd i Sverige. Vad tror du det beror på?

Det finns många duktiga skribenter utomlands som inte får tillräckligt mycket uppmärksamhet i Sverige. I media blir det mycket fokus på svenska profiler. Men många svenska aktiebloggare och twittrare känner till honom. En bok är ett bra sätt att få ett större genomslag och förhoppningsvis kommer fler läsa det han skriver i fortsättningen.

Vad skiljer Housel från övriga ekonomiskribenter?

Han läser mycket och brett, mer utanför ämnet pengar än inom det. Inte minst om historia. Därför kan han göra intressanta kopplingar mellan olika ämnen som geologi, psykologi och fysiologi. Och mellan historia och nutid. Han använder även berättelser för att beskriva saker, vilket gör att du kan sätta koncepten i ett sammanhang.

Sammanfatta några fler av bokens tänkvärda lärdomar!

  • Förmögenhet är sakerna du inte ser. Du bygger en förmögenhet genom att avstå från saker. Men det är inte så vi tänker oss en förmögenhet, eftersom det är svårt att fokusera på det du inte ser. Världen är full av människor som lever modest men som egentligen är förmögna och av människor som ser förmögna ut men som lever på gränsen.
  • Ett fåtal händelser står för majoriteten av resultaten. Över tid kommer ett fåtal bolag stå för majoriteten av avkastningen som också kan komma under ett fåtal dagar. Investera brett och investera långsiktigt. Det kommer även vara ett fåtal beslut som påverkar dina resultat mest. Hur du betedde dig under några månader i slutet av 2008 och i början av 2009 har sannolikt större effekt på din livstidsavkastning än allt du gjorde mellan 2000 och 2008.
  • Ränta-på-ränta effekten är kraftfull. 81,5 av Warren Buffetts 84,5 miljarder dollar i förmögenhet skapades efter hans 65:e födelsedag. Det kan vara svårt att förstå, men det är en kraft som du inte vill missa. Därför är sparande viktigare än investeringar och tid viktigare än tajmning. Buffett har lyckats åstadkomma en fantastisk avkastning på 22 procent per år men framför allt har han låtit pengarna växa på aktiemarknaden i cirka 75 år. Hans talang är investeringar, men hans hemlighet är tid.