Privatekonomi Att bli ensamstående efter en skilsmässa innebär ofta högre månadskostnader – för ett genomsnittligt par kan det i år röra sig om flera tusenlappar, enligt Länsförsäkringars beräkningar. Den ekonomiska faktorn kan också vara en orsak till att färre väljer att skilja sig. 

Under 2022 valde 21 465 par i Sverige att skilja sig. Det var 2 182 och 4 154 par färre än året innan respektive 2020. 

Den pressade ekonomin för många hushåll kan vara en orsak till att skilsmässotalen sjunker i landet, enligt Länsförsäkringar som hänvisar till en tidigare undersökning som bolaget gjort. 

I undersökningen svarade 76 procent av medel- och höginkomsttagare att de tror att ekonomin kan vara en bidragande orsak till att man väljer att stanna kvar i en relation. 

Att bli ensamstående efter en skilsmässa innebär också högre månadskostnader, enligt Länsförsäkringars färska beräkningar. 

”En skilsmässa innebär att de ekonomiska förutsättningarna förändras rejält, för ett genomsnittligt par kan det i år röra sig om drygt 7 000 kronor eller mer per månad”, säger bolagets privatekonom Emma Persson i en kommentar. 

Länsförsäkringar har räknat ut vad en skilsmässa kostar för en familj i villa med ett gemensamt lån och två hemmaboende barn, varav det yngsta är i tioårsåldern (se tabell längre ned).

De beräknade kostnaderna inkluderar exempelvis inte exempelvis nya möbler eller husgeråd, resor för barnen om föräldrarna väljer att bosätta sig långt ifrån varandra eller kläder. 

”Pengar och ekonomi kan bli besvärligt den dagen man är ensam om att stå för utgifterna. Det som brukar bli mest ekonomiskt kännbart efter en skilsmässa är att skaffa ett nytt boende och att vara ensam om boende- och övriga utgifter. Det kan också vara svårt att överhuvudtaget få lån med höga bostadspriser och krav på kontantinsats och amortering”, kommenterar Länförsäkringars privatekonom Emma Persson.

Tabell: Länsförsäkringar har räknat ut vad en skilsmässa kostar för en familj med två hemmaboende barn varav det yngsta är 10 år och jämfört med två boenden där barnen bor varannan vecka hos vardera föräldern. Källa: Länsförsäkringar

Familjen A Bor hela familjen i villa med ett gemensamt lån på 3 miljoner kronor. Kostnad per vuxen per månad. Båda flyttar till varsin bostadsrätt med
2 miljoner kronor var i lån. Kostnad per vuxen per månad
Så mycket dyrare per månad
  17 505 kr 22 824 kr 6 807 kr
       
Familjen B Bor hela familjen i villa med ett gemensamt lån på
1,5 miljoner kronor. Kostnad per vuxen per månad
Båda flyttar till varsin bostadsrätt med
1 miljoner kronor var i lån. Kostnad per vuxen per månad
Så mycket dyrare per månad
  16 403 kr 20 960 kr 7 596 kr