Sektor Tror du på elbilar? Glöm extremvärderade Tesla. Satsa istället på laddstationer, men var försiktig på batterisidan, tipsar Lannebos förvaltare Helen Broman och Carsten Dehn.

Genom att investera i laddstationer kan du som investerare ta del i trenden att det är självklart att bilar i framtiden främst drivs av elektricitet utan att köpa in dig i hypade Tesla, konstaterar Lannebos förvaltare i en marknadskommentar.

– Det har redan prisats in enorma framgångar i aktiekursen och värderingsrisken är skyhög. Det är ett skolboksexempel på att man måste skilja på bolag och aktie, säger Helen Broman, som tillsammans med Johan Nilke förvaltar Lannebo Teknik, som äger flera stora teknikbolag i USA, men som ratat Tesla.

I fonderna Lannebo Teknik och Lannebo Teknik Småbolag, som hon också förvaltar, finns däremot några bolag som hon anser kan dra nytta av elbilarnas utrullning.

”Elbilarna inte flaskhalsen”

– Det vi har siktat in oss på är främst infrastrukturen för laddning av bilarna. Vi äger bolagen Solutions 30 och Microchip Technology som både tjänar på utbyggnaden av laddstationer.

Även Carsten Dehn, som förvaltar Lannebo Europa Småbolag tillsammans med Ulrik Ellesgaard, har satsat på laddstationerna. Anledningen är slutsatsen att det blivit mer och mer tydligt att flaskhalsen just nu inte är elbilarna i sig utan en för långsam och fragmenterad utbyggnad av laddningsstationerna för att Europa ska nå uppsatta utsläpssmål.

– Jämfört med hajpen runt elbilar så har laddstationerna inte alls fått samma fokus. Men nu ser vi att utbyggnaden av laddningsinfrastruktur tagit fart i Europa, säger Carsten Dehn.

Även i fonden Lannebo Europa Småbolag ingår därför franska Solutions 30.

”Växer 35 procent årligen”

– Det finns alldeles uppenbart en stark underliggande efterfrågan på infrastruktur för laddning av eldrivna fordon. Marknaden förväntas växa med 35 procent årligen de kommande fem åren i Europa, säger Carsten Dehn.

– I år kommer det att registreras runt en miljon nya elbilar i Europa. Men de kommande åren kommer antalet elbilar i mellanprissegmentet att öka kraftigt i och med att det lanseras mängder med nya modeller. Alfens har en unik position att dra nytta av detta med sin expertis inom smarta elnät och laddstationer, säger han.

När det gäller att investera i batteritillverkning bör man däremot vara försiktig, varnar han.

– Batteritillverkarna har hittills inte kunnat visa att de kan växa med lönsamhet. Det problemet kan dock tänkas försvinna i takt med att marknaden växer. Däremot finns det ett uppenbart hållbarhetsproblem vad gäller råvarorna som krävs för batteritillverkning. Det har till exempel framkommit problem med barnarbete vid framställandet av kobolt som är en nödvändig råvara. Därför är just batteritillverkning något vi undviker, säger Carsten Dehn.

Idag har Tesla en batteridag. Vad tror ni framkommer av den?

– Det har, som alltid, när Elon Musk ska presentera något nytt spekulerats en hel del inför detta. De mest kvalificerade gissningarna handlar om att det skulle kunna röra sig om kraftfullare batterier, batterier med längre livstid eller cobolt-fria batterier. Det man kan ha med sig är att Elon Musk har en historik av att presentera nya innovationer långt innan de faktiskt kan nå en bred marknad, så även om vi får se ett stort vetenskapligt genombrott är det osannolikt att det är något som kommer att sitta i bilarna nästa kvartal, säger Helen Broman

Det finns fler elbilstillverkare än Tesla. Varför satsar ni inte på dem?

– De flesta rena elbilstillverkare är inte lönsamma i dagsläget vilket gör att de inte passar vår investeringsfilosofi. Sen är det också så att det innebär en större bolagsrisk att vara exponerad mot en elbilstillverkare jämfört med att vara exponerad mot ett laddningsbolag som kommer att gynnas oavsett vilket bilmärke folk väljer, säger hon.

Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltarens tre globala aktiefavoriter
Räntan
DNB Markets: Riksbanken i otakt med omvärlden
Börsen
Uppåt på börsen
Räntan
Riksbanken rör inte räntanRäntebanan kvar på noll
Sektor
Lanneboförvaltare: Satsa på laddstationer i stället för elbilar
Räntor
Nordea sänker gräns för negativ ränta till danska kunder
Foto: AP/TT
Wall Street
Wall Street nära nollstrecket
Aktie
SBB börsens näst mest blankade aktie
Foto: Hanna Franzén/TT
Räntan
Ingves: Fortsatt behov av stimulanser"Behövs mycket stöd under lång tid"
Sektor
Vätgas: Tydlig sektorrekyl
22/9
Trading Direkt om räntebeskedet
Fond
Påverkansfond investerar i Bergman & Beving Vill stoppa barnarbete i underleverantörsleden
Analyser
Här är tisdagens köprekar
Fondeer
Fastighetsfonder gör comeback
Foto: Shutterstock
Bank
Fortsatt stora ras för banker
Börsen
Chefsstrategen: Börsen kommer fortsätta uppåt"Rekylen blir inte långvarig"
Bank
SEB en av de banker som nämns i läcka
Krönika
Hernhag: Räntemarknaden den största bubblan på decennier
Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltaren: Reformer bäddar för intressanta placeringsmöjligheter"Brasiliansk ekonomin överraskar positivt efter pandemin"
Budgeten
Andersson: "Ny arbetslinje" ska ta Sverige ur krisen"Budgeten ger 75 000 nya jobb"
Budgeten
"Historisk skuldsättning utan att lösa problemen"M riktar kritik mot budgeten
Budgeten
Analytiker: Inte så expansiv budget som man kan tro"Mycket bara tillfälliga åtgärder"
Analyser
Dubbelsänkning för Bravida
Höstbudgeten
Budgeten: Reformer för över 100 miljarder nästa år
Foto: Anders Wiklund/TT
Budgeten
Budgeten: Mycket positivt för plånboken