Kriget Ett utdraget krig i Ukraina kan bli smärtsammare för Europas ekonomi än den pandemi som härjat världen de senaste åren, menar den tyska fordonstillverkaren Volkswagens vd Herbert Diess i en intervju med Financial Times.

Störningarna i globala leverantörskedjor kan leda till ”enorma prisökningar, brister på energi samt högre inflation”, vilket vore ”mycket farligt för Europas och Tysklands ekonomier”, sade Herbert Diess.

Ryssland är inte ett högteknologiskt land avseende produktion, men i stället har landet blivit en viktig leverantör av råvaror. Nu straffas landet hårt med sanktioner från världsekonomins tungviktare USA och även av stora delar av det övriga världssamfundets mäktigaste länder, varav EU:s länder hållit samman i linjen mot att göra affärer med ett land som överfallit ett demokratiskt grannland.

Men hotet från Ryssland är inte bara väpnat. Farhågan att Ryssland ska strypa energileveranser – framför allt den gas som Tyskland gjort sig beroende av – har lett till kalabalik i råvarupriser som skjutit i höjden. Tyskland står inte bakom sanktioner såsom USA:s, där import av rysk gas och olja förbjudits i landet.

Eurozonens inflation klättrade i februari till den nya rekordnoteringen 5,8 procent, och prognosen är 7 procent i år. Europeiska centralbanken står inför så väl ökande priser som inbromsande ekonomisk tillväxt.

”Hotet mot Europa och Tyskland som följer av detta krig är enormt /…/ Om vi tänker oss ett scenario där vi kapar banden till ryskt näringsliv, vilket vi nästan är tvungna till om konflikten fortsätter, så kan vi inte köpa energi. En sådan situation kommer påverka Tyskland och Europa avsevärt”, sade Volkswagen-chefen.

Herbert Diess förtydligar dock att han är för maximala sanktioner mot Ryssland, men när dessa väl har kommit på plats så måste Europa ”komma tillbaka till förhandlingsbordet” och bidra till att ”kriget i Ukraina inte ska bli oändligt”, menar han.

Volkswagen har likt sina konkurrenter i Europa pausat produktion i Ryssland tills vidare. Dessutom har fabriker i Tyskland hamnat i träda, då elektroniska komponenter tillverkade i Ukraina inte kommer på plats på grund av kriget.