Noteringar Det har gått 236 dagar sedan den senaste amerikanska börsnoteringen värd över 50 miljoner dollar i techsektorn och på onsdag har den ihållande marknadsrötan slagit rekord på den här sidan av millennieskiftet, skriver investmentbanken Morgan Stanley i en analys.

Allt tyder på att rekord slås med 238 dagar i rad utan en större technotering, vilket alltså är en längre period än i efterdyningarna till den globala finanskrisen 2008 och dotcom-kraschen år 2000, enligt Morgan Stanley.

Aktiemarknaderna har drabbats hårt av de räntehöjningar som satts i verket av centralbanker världen över för att tämja inflationsuppgången efter en lång period av frikostig penningpolitik, en pandemi som lett till störningar i leverantörskedjor och krig som hämmat energimarknaden. Hotet om lågkonjunktur från de höjda räntorna sprider just nu oro i marknaderna, och drabbar särskilt techbolag med behov att ta in kapital, vilket då sker till en högre räntekostnad.

Ett flertal techbolag, bland annat filöverföringsbolaget Wetransfer, bitcoinutvinningsbolaget Rhodium och mjukvaruutvecklaren Justworks, har ställt in planerade noteringar tidigare under året.

Techaktier har gått från en miljö där bolag i sektorn dominerat i så väl storlek som antal i fråga om börsnoteringar. Från denna era där värderingarna i sektorn rusade har nu fallet blivit oproportionerligt stort, skriver Morgan Stanley.

Det amerikanska tech- och tillväxtindexet Nasdaq Composite har rasat med 28 procent hittills i år, vilket är klart mer än breda S&P 500 som fallit 19 procent. Indexet Renaissance IPO, som speglar bolag som noterat de senaste två åren, är ned med närmare 50 procent.