Långsiktigt köpläge i eljätten

Publicerad 2012-01-27 13:35

Aktieanalys Fortum, som presenterar sin delårsrapport på onsdag, har sjunkit ned mot billiga nivåer. Hög direktavkastning och stabil vinst lockar.

I senaste numret av Privata Affärers skriver Marcus Hernhag att Fortumaktiens svacka kan ses som ett bra köpläge för den långsiktige. Sedan 1 april i fjol, då Privata Affärer tog hem vinsten, har aktien backat 32 procent.

Mycket negativt verkar vara inprisat i aktiekursen. Det är ingen fara för att det långsiktiga behovet av el skulle minska. Kärnkraftverkens framtid är inte säker, men bolaget satsar hårt på nya energikällor som vindkraft, vågkraft och annan grön energi.

En trigger för Fortum är att elpriset historiskt sett alltid återkommit till toppar förr eller senare. Hävstången på vinsten är att ett stigande elpris inte direkt leder till att det blir dyrare att producera el, vilket betyder att det åtminstone tillfälligt kan bli lyft för marginalerna.

Till dess kan man övervintra med en direktavkastning på höga 6 procent. Privata Affärer sätter riktkursen 169 kr. Risken anses låg, trots den cykliska slagsidan. P/e-talet har sjunkit ner mot 10, vilket är historiskt lågt.