Placera Under förra veckan handlades USA-börsen en kort stund på all time high, samtidigt som coronasituationen i landet blivit mindre oroande än tidigare. Både inflation, räntor och dollarn rörde sig i en riktning som signalerar återhämtning. Det skriver Maria Landeborn, senior strateg och sparekonom på Danske Bank i ett veckobrev.

Konflikten mellan USA och Kina har oroat börserna under en lång tid och under helgen skulle ett uppföljningsmöte på handelsavtalet äga rum, ett möte som inte blev av.

”Trump sa dock att fas 1-avtalet ‘Is doing very well’ vilket avdramatiserade saken något. Det ska dock inte tolkas som att konflikten är över och Trump har hotat med fler åtgärder mot kinesiska teknikbolag”, menar sparekonomen.

Fokus ekonomiska återhämtningstecken

I och med att spridningen av coronaviruset även ser ut att minska i USA riktades fokus i stället på de ekonomiska återhämtningstecken som kan tydas:

”Inflation, räntor och valutor sänder alla signaler om vad marknaden väntar sig framöver, och förra veckans amerikanska inflationssiffra överraskade oväntat på uppsidan vilket fick räntorna att stiga. Stigande räntor och inflationsförväntningar är ett tecken på ökad ekonomisk aktivitet och framtidstro”, förklarar Maria Landeborn.

Sparekonomen tror dock att en oro över nya räntehöjningar kommer att dröja, trots att inflationen stiger. Federal Reserve har signalerat att inflationen kommer att tillåtas ligga över 2 procent under en period innan några räntehöjningar blir aktuella.

Dollarförsvagning ännu en signal för ökad optimism

Ytterligare en faktor som Maria Landeborn lyfter som en signal för ökad optimism är dollarförsvagningen. Att dollarn stärktes under våren var en konsekvens av den pågående flykten till säkra tillgångar när krisen var som djupast.

”När nu återhämtningen i ekonomin fått fäste ökar riskaptiten vilket gör att investerare säljer dollar till förmån för mer riskfyllda tillgångsslag. En svagare dollar är positiv för amerikanska bolag. Dessutom stöttar den råvaruexporterande tillväxtmarknadsländer, och tillväxtländer med skulder i dollar”, skriver Maria Landeborn och tillägger att det är negativt med en starkare euro för europeiska exportbolag.

Behåller övervikt aktier & premierar USA

Danske Bank behåller en övervikt i aktier inför hösten och fortsätter att föredra USA framför Europa, meddelar Maria Landeborn. Vad gäller räntor skriver sparekonomen att banken väljer att ha en övervikt i investment grade och tillväxtmarknadsobligationer, som båda har en högre avkastningspotential än statsobligationer.

”Coronakrisen är ännu inte över och vi kommer att få leva med nya lokala utbrott och restriktioner i väntan på ett vaccin, men aktier och andra risktillgångar får stöd av återhämtningen i ekonomin, positiva signaler under rapportsäsongen och sist men inte minst, en fortsatt expansiv finans- och penningpolitik”, resonerar Maria Landeborn.

Chatt
Hernhag: Fyra aktier att öka i och behålla på sikt"Två bra barnaktier"
Handelskriget
USA beordrar Google och Apple förbjuda Tiktok och Wechat
Börsen
Backande banker bromsar uppgången
Aktie
Lundberg tankar ännu mer SHB-aktier
JP Morgan: Troliga bankfusioner i Europa
Bank
FI utreder Swedbank för marknadsmissbruk
Pension
Andersson: Nio av tio pensionärer får mer pengar nästa år"Pensionsgapet borta 2023"
Aktier
Sparekonomen varnar för dubbelsmäll i investmentbolagRabatterna krymper och premierna stiger
Foto: Shutterstock
Råvaror
UBS: Guld kan stiga mot 2.100 dollar nästa år
18/9
Trading Direkt: Analys i "extrema uppgångar"
Fonder
Företagsobligationsfonderna har återhämtat sig
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: istockphoto
Bostad
Analytiker: Mer dämpad prisuppgång på bomarknaden
Bostad
Valueguard: Boprisuppgången fortsätter
Aktie
Ericsson i mångmiljardaffärKöper amerikanskt 5G-bolag
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Omvänd vinstvarning från Bilia
Riksbanken
Räkna med oförändrad reporänta nästa vecka
Aktie
Stillfront köper mobilspelsbolaget Nanobit
Foto: istockphoto
Asien
Lätt uppåt i Asien
Foto: AP/TT
Wall Street
Nedåt efter volatil dag på Wall Street
Placera
Söderberg & Partners: Så ska du placera i höstStrategirapporten ”Climbing the Wall of Worry”
Analys
Arjo: Carnegie tror på ökad tillväxt"Kvartalsrapporten driver upp aktiekursen"
Foto: Shutterstock
Placera
DNB Markets: Sektorskifte på börsen"Verkstad och fastigheter vinner terräng"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens köprekar
Fonder
Bästa fondbolagen enligt Morningstars nya betygssystem