Börsen Fortsatt stopp i Nordstream 1, likviditetsgarantier på 250 miljarder till energibolagen och tal om ”krigsvinter” gör det lätt att bli nervös. Men enligt Danske Banks seniorekonom Maria Landeborn finns det ingen anledning att paniksälja på börsen.

En av helgens mest uppmärksammade nyheter var regeringens besked om en likviditetsgaranti på 250 miljarder kr till nordiska och baltiska elproducenter. Syftet är att undvika att elproducenterna får finansiella problem på grund av bristen på likviditet.

”Det allvarliga tonläget där ord som krigsvinter användes för att beskriva situationen, har tyvärr skapat oro bland hushåll och sparare. Många undrar hur allvarlig situationen är och hur börserna kommer att reagera, skriver Maria Landeborn som menar att det snarare är positivt med regeringens besked som begränsar risken för spridningseffekter till börsen och banksystemet.

”Det finns ingen anledning att paniksälja delar av sparandet på grund av helgens besked om likviditetsgaranti. Tvärtom är det positivt att Sveriges regering fattar beslut om nödvändiga garantier för elbolagen i en mycket ansträngd situation. Risken för en betydligt värre kris har minskat tack vare helgens besked – inte ökat”, skriver hon på Danskes placeringssajt Nextconomy.

Den som säljer i panik riskerar dessutom att missa kommande uppgångar.

”De bästa börsdagarna kommer ofta direkt efter de sämsta, och att missa dem kan bli mycket kostsamt. Den som missat de 25 bästa börsdagarna sedan 2005 har fått en negativ avkastning på sitt sparande, medan ett globalt aktieindex samtidigt stigit över 200 procent”, skriver Landeborn.

Att sälja nu och återvända till börsen när det lugnat ner sig är heller inget alternativ då börsen förmodligen står högre då än när man sålde, menar Landeborn.

”En bättre strategi är därför att investera långsiktigt, och komma ihåg att börsen historiskt alltid hämtat sig från både små och stora kriser. Behöver du inte pengarna de närmaste åren – låt dem vara”, avslutar hon.