Placera Sälj inte när börsen skakar. Risken är nämligen att förlusterna ökar, menar Danskes seniorekonom Maria Landeborn som räknat på vad det ”kostar” att missa uppgångsdagar som ofta kommer efter börsfall.

I ett inlägg på Danske Banks placeringssajt Nextconomy skriver hon att det förvisso kan tyckas lockande att trycka på säljknappen när börsen går ner. Men det är oftast en dålig idé.

”Av det enkla skälet att de bästa börsdagarna ofta kommer direkt efter de sämsta. Blir det stökigt på marknaden och börsen faller 1-2 procent eller mer under flera dagar, så är det högst troligt att det plötsligt kommer en rörelse uppåt som är minst lika stor”, skriver hon.

Om du säljer är risken stor att du missar uppgångarna. Och det kan bli riktigt kostsamt.

”Vi har räknat på hur mycket det kostat att missa de 25 bästa börsdagarna de senaste 15 åren, och svaret är att det kostar dig HELA avkastningen under den perioden, och lite till”, skriver hon.

Ett globalt index har stigit strax över 200 procent mellan 2005 fram till slutet av 2020. Men om du hade missat de 25 bästa börsdagarna under samma period, så hade din avkastning varit -7 procent, enligt Landeborn.

”Givetvis är det inte så troligt att du skulle missa alla de 25 bästa dagarna, men hör du till den skara som blir stressad och säljer när börsen går ner, så har du sannolikt missat några av dem. Det kan ha blivit mer kostsamt än du tror”, avslutar Maria Landeborn.