Placera Börsen fortsätter uppåt. Det tror privatspararna hos Avanza där fler sparare nu planerar att öka andelen sparande på börsen. Fler tror sig också kunna spara ännu mer under kommande år. Det visar Avanzas Sparindikator som mäter skillnaden mellan andelen som tror på stigande respektive sjunkande börs kommande tolv månader.

Av de tillfrågade i undersökningen svarade 37 procent att de tror att börsen kommer att stiga under de närmaste tolv månaderna, vilket är en marginell minskning jämfört med förra kvartalets undersökning.

Den stora skillnaden i utfallen mellan de två undersökningarna är i stället att det nu är en kraftig minskning av andelen som tror på fallande börs under det närmaste året. I den nya undersökningen tror 24 procent att börsen faller under de kommande tolv månaderna, vilket är en minskning med 14 procentenheter jämfört med kvartalet före.

”Tilltagande optimism”

– Kraften i börsens återhämtning tillsammans med de ljusglimtar vi ser i senaste tidens makrodata, har lett till en tilltagande optimism bland privatspararna. Aldrig tidigare har börsoptimisterna varit i en så kraftig majoritet. Den höga avkastning som många sparare fått på de investeringar de gjorde under våren då aktieköpen slog rekord är sannolikt en ytterligare bidragande orsak till det positiva humör som nu råder, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

När coronakrisen slog till med stor kraft och turbulensen ökade för varje dag, rådde pessimism och en negativ inställning till börsen. Den är ”nu som bortblåst”.

– Visst finns det mycket som talar för börsen framöver, inte minst positivare makrostatistik samt den fortsatt ultralätta penningpolitiken. Men som alltid finns det också risker och som investerare är det ofta klokt att inte låta sig påverkas för mycket av de snabba vändningarna, utan hålla sig till sin sparplan. Börsen har en tendens att överdriva såväl positiva som negativa nyheter, säger Johanna Kull.

Fler vill börsspara mera

Förutom en positiv syn på börsen närmaste året, planerar också fler, 15 procent, att öka sin andel av börssparandet, vilket nästan är dubbelt så många som de 8 procent som tänker minska sitt sparande på börsen och i stället sätta in pengar på sparkonton.

Majoriteten, 64 procent, av de tillfrågade planerar ingen förändring i balansen mellan börs- och räntesparande.

– Oavsett hur börsen utvecklas på kort sikt är det för snittspararen högst sannolikt ett klokt steg att öka andelen aktier eller aktiefonder något. Snittspararen har ett relativt räntetungt sparande, där drygt hälften av kapitalet är placerat på sparkonto eller i räntefonder. En fördelning som inte matchar den långa sparhorisont vi ofta har och inte heller ger de bästa förutsättningarna för pengarna att växa, säger Johanna Kull.

När det gäller framtidsutsikterna för den egna ekonomin har tongångarna förbättrats senaste kvartalet. En tredjedel tror sig kunna spara mer kommande tolv månader jämfört med det senaste året. Det är en ökning med 10 procentenheter jämfört med tidigare kvartal.

Fotnot: Sparindikatorn är en kvartalsvis undersökning som genomförs tillsammans med undersökningsföretaget Demoskop.

 

Placera
Blackrock: Föredrar Europa framför USA
Börsen
Urstark måndag på Stockholmsbörsen
Guld
Analytiker: Rekordlåga realräntor gör guld intressant
Aktier
Lundin Mining in i Paretos modellportföljKinnevik kastas ut
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens analyser
Bostad
SBAB: Inga stora coronaeffekter på bomarknadenMen arbetslösheten i höst blir avgörande
Analys
Beijer Alma rusar tvåsiffrigt efter analys
Obligationer
CoBa: Marknaden för företagsobligationer väntas ta fart
Analys
Carnegie: Köpläge i Elekta efter Varian-affären
Aktie
Indexförvaltare: Utmaning om Tesla inkluderas i S&P 500"Kan bli ett superlikviditetsevent"
Affär
Megaaffär i medicintekniksektornSiemens köper Elektas huvudkonkurrent
Fonder
Spararna flyr hedgefonder”De har inte levererat”
Börsen
Analytiker: Ta hem vinsten och vila på stranden istället
31/7
Trading Direkt om senaste bitcoin-rusningen
Aktier
Här är juli månads kursraketer
Analys
Carnegie höjer Volati till köpBolaget är "back on track"
Aktier
Spararnas favoritaktier i sommar
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Fonder
Här är månadens populäraste fonder
Valuta
SEB: Kronan kan gå under 10 kr mot euron
Foto: istockphoto
Bostad
Danske: Stillastående borättspriser i juli
Foto: istockphoto
Fonder
Tundra skrotar tre nischade tillväxtmarknadsfonderSlås samman med en bredare fond
Placera
Amundi: Amerikanska aktier i förarsätet efter pandemin
Analys
Nordea: Därför är Stillfront en köpvärd aktieSpår fördubblad vinst
Foto: Anders Wiklund/TT
Guld
Analytiker varnar för guldhajpen