I annonssamarbete med MOREBANKER

ANNONS I vissa perioder kan det uppstå situationer som gör att man behöver låna pengar. Det kan givetvis röra sig om många olika bakomliggande orsaker som kräver snabba lösningar, där lån skulle kunna vara en bra lösning. Men för att få låna pengar krävs en kreditupplysning. Om det inte rör sig om ett lån, där man inte tar en kreditupplysning - det vill säga att låna utan UC, men hur fungerar det egentligen? Här är svaren. 

Så hänger det ihop

För att förstå varför det kan vara bra eller mindre bra att ta lån med eller utan UC behöver man förstå vad en UC är. När man lånar pengar från en långivare i Sverige hör det till vanligheten att man tar en kreditupplysning. En kreditupplysning kan alltså göras både på en privatperson och på ett företag, båda kan ju vara i behov av att låna pengar vid olika tillfällen. När en låneansökan inkommer beställer långivaren information om låntagarens ekonomiska situation, vilket kallas kreditupplysning.

Men det finns undantag, alltså långivare där du kan låna utan UC. En vanlig kreditupplysning är idag digital och består av en rad olika uppgifter. Det finns ofta olika typer av kreditupplysningar som innehåller olika information. En del kan vara mer omfattande och innehålla en djupgående analys av en privatpersons eller ett företags ekonomiska situation och andra innehåller bara information om man har en betalningsanmärkning eller inte.

Informationen beställs från Upplysningscentralen (UC) som sedan skickar den till långivaren. Det är sedan upp till långivaren att bedöma om lånet ska beviljas till låntagaren eller inte. Ett lån utan UC är alltså ett lån där kreditupplysning har tagits via ett annat kreditupplysningsbolag än just UC.. Det betyder att långivaren inte har kännedom kring låntagarens ekonomiska situation, i alla fall inte den registrerade inkomst som finns i skatteverkets databas. 

Att låna utan UC kan vara en fördel för en del personer, vars inkomst inte är registrerad i Sverige, eftersom dessa personer vanligtvis inte har möjlighet att låna pengar. Det kan också vara en fördel för personer som har en betalningsanmärkning, eftersom en sådan ofta gör att man får avslag när man ansöker om lån i normala fall. Det finns givetvis också negativa konsekvenser – eftersom en kreditupplysning inte görs, kan långivare heller inte göra en bedömning av låntagarens ekonomiska situation.

Den reella ekonomin

Det betyder i slutändan att en person kan bli beviljad ett lån, som hen inte kan betala, vilket givetvis inte är bra. Men förmodligen vet man med sig vad man har råd eller inte råd med. Att man har fått en betalningsanmärkning för en gammal p-bot för länge sedan kan tyckas vara besynnerligt när den sätter stopp för att en person ska kunna ta ett lån. 

Avslutningsvis måste självfallet var och en bedöma hur det står till med deras ekonomiska situation. Ibland ser det värre ut på pappret än vad det i verkligheten är. Exempelvis kan det på deklarationen se ut som att man har många kostnader i form av boende, räntor, armortering och i sammanhanget en låg inkomst. Men i själva verket bor man kanske med en partner som står för kostnaderna och man har i själva verket en betydligt bättre ekonomi.

Av: Morebanker

Detta är en annons från Morebanker och ska inte tolkas som redaktionellt material från Privata Affärer.