I annonssamarbete med LOANSCOUTER

ANNONS Det är kanske inte så konstigt att vi svenskar är biltokiga. Bra vägar och många gånger långa avstånd gör bilen till ett måste.

Oavsett om man bor på landsbygden eller mitt inne i stan är en bil något som de flesta tar för givet. Men det finns ett krux och det är givetvis att bilar ju som bekant är ganska dyra. Om man vill köpa en dyrare bil kan det vara svårt att skrapa ihop pengar till kontantbetalningen, men det finns faktiskt bra alternativ och vi ska titta på några här direkt.

Lös upp knutarna enkelt

Att bara hiva upp flera tusenlappar utan vidare är det inte många som kan och därför tar de flesta lån när de ska köpa bil. Det som man kanske ofta glömmer är att precis som när man ska köpa en lägenheten och behöver en kontantinsats fungerar på samma sätt när man ska köpa bil. Då kallas det istället ofta för kontantbetalning. Och även om en bil, oftast, inte är lika dyr som en hel lägenhet eller som ett hus så kan kontantbetalningen vara svår att skrapa ihop. 

Kontant betalningen är alltså de pengar du betalar direkt som inte ingår i själva bil-lånet utan som betalas direkt vid köpet. Men det finns andra typer av lån som kan vara en lösning för dig. Om det skulle vara så att du inte bara kan håva fram alla tusenlappar till kontantbetalningen när du väl står där och ska betala för den snygga bilen som du har valt ut. 

Men varför ingår inte kontantbetalningen i själva billånet?

Det kan vara lite krångligt just med lån eftersom man oftast inte kan ta lån på förslagsvis ett helt hus eller en hel bil. Banken som ger lånet vill gärna ha lite säkerheter och därför kanske du kan låna upp till åttio procent av vad låt oss säga huset kostar. Det betyder att du ska betala tjugo procent i kontantinsats, som det heter när det rör sig om en lägenhet exempelvis. Men tjugo procent av en lägenhet som kostar en och en halv miljon kronor är etthundrafemtiotusen och det kan vara svårt att spara ihop särskilt om du har hitta din drömlägenhet och är redo att flytta in på en gång. 

Precis som med bilen kan man till en lägenhet ta ett annat typ av lån som du kan använda till kontantinsatsen eller kontantbetalningen. Det är praktiskt eftersom du då inte belånar hela huset eller lägenheten exempelvis och då blir räntans sannolikt också lägre. Något som i slutändan påverkar dina fasta kostnader och sänker hyran. 

Lån på två olika sätt

Sammanfattningsvis kan man säga att dessa två lån har två olika egenskaper. Det stora lånet är ofta ett som täcker den största delen av värdet på en lägenhet. Det kan man kalla själva huvud lånet. Det mindre lånet täcker egentligen inte själva kostnaden som så utan mer för själva kontantbetalningen eller kontantinsatsen om det rör sig om en bostad istället för en bil. 

Om du däremot inte ska köpa något som är så dyrt som ett helt hus, lägenhet eller bil så kanske du inte behöver ås mycket pengar. Du kanske bara ska köpa en ska som kostar mindre pengar, men ändå fortfarande så pass kostsamt att du inte bara kan slänga upp pengarna direkt från plånboken. I ett sådant fall kan det mindre lånet passa dig bra. Det är givetvis upp till var och en själva att bedöma sin situation och vilket lån som passar bäst till vad skiljer sig förstås åt i olika situationer. 

Lånen skiljer sig givetvis också åt och det ena lånet kan ha en lägre månadskostnad men då enbart om man lånar en större summa pengar och ett mindre lån kanske är dyrare men blir ju förmodligen avbetalat snabbare och är därför fördelaktigt i en sådan situation. Den som har allra bäst överblick över vad som passar just dig bäst, är du själv. Sätt dig ner och tänk över vad du behöver och hur du vill lägga upp dina avbetalningar och inte minst hur mycket du behöver låna, välj sedan utifrån det.

Av: Loanscouter

Detta är en annons från Loanscouter och ska inte tolkas som redaktionellt material från Privata Affärer.