Läkemedelsföretag satsar på diskbaserad backup

Publicerad 2007-11-20 11:20

IT-integratören Proact har levererat en diskbaserad lösning för säkerhetskopiering och återläsning till ett stort företag inom läkemedelsindustrin. Disklösningar möjliggör tydliga besparingar och effektivitetsvinster och alltfler företag väljer nu att inv

Affären är värd tre miljoner kronor och omfattar installation, support och fyra disksystem från DataDomain. Den nya lösningen ska säkerställa säkerhetskopiering (backup) och återskapande (recovery) av affärskritisk information till företagets databas och ersätter den bandrobot som tidigare användes.

– Med den nya lösningen kan företaget skarpt prova backup-funktionerna och säkerställa att återläsningen av data sker så smidigt som möjligt, säger Magnus Hultman, konsultchef på Proact.

Säkerhetskopiering och återskapande har tidigare betraktats som svårlösta problem som många företag skjutit på framtiden.
– Men ökande informationsmängder och stigande kostnader för lagring har placerat frågan högt på dagordningen. Samtidigt har nya tekniker och tjänster skapat nya möjligheter att se över och förbättra backup-miljön, säger Magnus Hultman.

Särskilt diskbaserad säkerhetskopiering har fått ett rejält uppsving som ett konkurrenskraftigt alternativ till tapebaserade lösningar på senare år. I en undersökning från analysföretaget IDC i juli spås att över 50 procent av säkerhetskopieringen kommer att vara diskbaserad 2009. På Proact har man märkt av en markant ökad efterfrågan på diskbaserade lösningar det senaste året. Företag som Ericsson, Norsk Hydro och Rymdbolaget hör till kunderna.

Bakom genombrottet för disklösningar ligger avancerad komprimeringsteknik, som gör att informationen kan komprimeras med en faktor upp till 40-50. Samtidigt sjunker tiden för att kunna återskapa information med en faktor 18, det vill säga att återläggningstider på 10-20 timmar kan sänkas till 45 minuter.

(TT)