LÄKEMEDEL: DIAGNOSTIK, NYA BEHANDLINGAR I FOKUS PÅ AD/PD 2023

2023-03-29 06:10:27

GÖTEBORG (Nyhetsbyrån Direkt) Tillgänglighet och inte minst pris uppges vara två viktiga faktorer för användandet av blodbaserade diagnostiska tester av Alzheimers sjukdom med syfte att möjliggöra en tidig diagnos av sjukdomen.

Det sade Kaj Blennow, professor i neurokemi vid Göteborgs universitet under ett inledande möte vid Alzheimer- och Parkinsonkongressen AD/PD 2023 under tisdagen.

Ett annat område som också berördes var nya sjukdomsmodifierande behandlingar inom alzheimerområdet, där både Biogens aducanumab och Bioarctics lecanemab under varumärkesnamnet Leqembi i USA nämndes.

Yaning Wang, vd för Createrna Science and Technology och fram till september 2021 en divisionschef inom den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA, uppgav att han bedömer att det var riktigt av FDA att godkänna Biogens Aduhelm (aducanumab) som den första sjukdomsmodifierande behandlingen mot Alzheimers sjukdom i USA. En effekt av godkännandet är enligt Yaning Wang att Alzheimers sjukdom fått en större uppmärksamhet i samhället.

I framtiden uppgav Yaning Wang att sjukdomsmodifierande behandlingar kommer att få en större roll inom behandlingen av Alzheimers sjukdomDirekt-SE