Lägre aktivitet bland börsens insynspersoner

Publicerad 2015-02-04 10:15

Aktier Finansinspektionens statistik för januari visar att börsens insynspersoner ligger ovanligt lågt, enligt en sammanställning från Investtech.

Under månaden genomfördes insynshandel vid 130 tillfällen, vilket är 50 handelstillfällen färre än genomsnittet per månad under det senaste året. En bidragande orsak är att insynspersonerna inte kan handla med aktier i egna företag under de sista 30 dagarna innan de släpper kvartalsrapport.

Andelen köp ligger på 63 procent vilket är något under snittet på årsbasis. Att det är dubbelt så många köp som sälj kan tolkas som att insynspersonerna genomgående är positiva, skriver Investtech i rapporten.

Johan Dennelind, vd på Teliasonera, köpte aktier i det egna bolaget för 1,2 miljoner kr. Dennelind ökade sitt innehav med 33 procent, och äger nu aktier för över 5 miljoner kr. Teliasoneras insiderscore är +100.

En styrelseledamot i Africa Oil sålde först aktier för 1,67 miljoner kr, men köpte sedan för 2,65 miljoner kr fem dagar senare. Totalt ökade personen sitt innehav med 50 procent under månaden. Oljebolagets insiderscore är +8.

En insynsperson i Nordea sålde aktier för 265 000 kr dagen efter bankens kvartalsrapport. Även under hösten förekom många sälj i aktien, vilket bidrar till att aktiens insiderscore är -96. 

KÖP:

G5 Entertainment

Paynova – Daniel Ekberger

RNB Retail and Brands – Magnus Håkansson

TeliaSonera – Johan Dennelind

 

SÄLJ:

Fabege – Christian Hermelin

Klovern – Rutger Arnhult

Oasmia Pharmaceeutical – Julian Aleksov

Saab – Håkan Buskhe

Sagax – David Mindus

Seamless Distribution – Peter Fredell