Lagligt ändra bilens mätarställningFoto: Jupiterimages

Lagligt ändra bilens mätarställning

Publicerad 2008-08-05 13:35

En bilverkstad i Skåne erbjuder kunder att ändra på bilens mätarställning. Vad många inte vet är att detta är fullt lagligt.

Med rätt utrusning kan man på några minuter skruva tillbaka mätarställningen på en bil. 20 000 mil kanske plötsligt blir 10 000 mil, något som är svårt att upptäcka för en köpare.

Vad många inte vet är att det faktiskt är helt lagligt att skruva tillbaka mätaren.

– Det är tillåtet av den enkla anledningen att det finns inget krav på att det ska finnas en vägmätare överhuvudtaget, konstaterar Lars-Åke Magnusson, inspektör vid trafikpolisen Skåne till SVT Sydnytt.

Vad som däremot är olagligt är att lura bilköpare. För en tid sedan dömdes en före detta bilhandlare i Helsingborg till fängelse för bedrägeri. Han hade i stor skala lurat kunder att köpa tyskimporterade bilar där mätarna skruvats tillbaka.

Det är dock svårare att obemärkt manipulera svenska bilar. Vid varje besiktning noteras mätarställningen i protokollet. Är man som potentiell bilköpare misstänksam så kan man kontakta Bilprovningen. Begär att få se besiktningsprotokollen några år bakåt i tiden. Då får man se hur mätarställningen förändrats.

PRIVATA AFFÄRER