ECB-chefen Christine Lagarde.

Penningpolitik ECB bevakar utvecklingen noga och är redo att agera för att bevara såväl prisstabiliteten som den finansiella stabiliteten i euroområdet. Det säger ECB-chefen Christine Lagarde inför EU-parlamentet på måndagen, enligt ett förskrivet anförande

Hon välkomnar det snabba agerandet från myndigheterna i Schweiz under helgen i form av likviditetsstöd och UBS köp av Credit Suisse. Detta agerande har varit viktigt för att återupprätta lugnare marknadsförhållanden och säkra stabiliteten, enligt centralbankschefen. 

Euroområdets banksektor är motståndskraftig, med starka kapital- och likviditetspositioner, fortsätter Christine Lagarde.

”ECB:s verktygslåda är hursomhelst välutrustad för att ge likviditetsstöd till euroområdets finansiella system vid behov och säkra transmissionen i penningpolitiken”, säger hon. 

Hon upprepar även prognoserna från ECB-rådsmötet i torsdags, och att de efter höjningen med 50 punkter kommer att agera databeroende. Räntebesluten kommer att bestämmas utifrån ”reaktionsfunktionen”, utifrån inflationsutsikterna, dynamiken i den underliggande inflationen och styrkan i transmissionen.