Rapporter När Kindred, Betsson och Leo Vegas i veckan öppnar böckerna för det fjärde kvartalet räknar analytikerna inte med några större överraskningar och fokus kommer att ligga på starten av året och utsikter för 2020.

Det gångna året har varit tufft för de svenska bettingoperatörerna. Den svenska omregleringen, anpassning till en kommande nederländsk dito, stoppade och fördyrade betallösningar på ett antal europeiska marknader, har pressat lönsamheten och ökat kraven på det regulatoriska arbetet.

”Dock, vi bedömer att den negativa påverkan redan skett och redan återspeglas i estimaten. Vi förväntar oss att 2020 blir ett bättre år genom tillväxt i sportspel genom fotbolls-EM”, skriver Kepler Cheuvreux i en analys.

Under EM 2020 kommer fler fotbollsmatcher att spelas jämfört med tidigare mästerskap, vilket av naturliga skäl borde ge ett intäktslyft. Under sommaren går dessutom ett olympiskt spel av stapeln. Men de större evenemangen infaller först under det andra och tredje kvartalet och starten på det första kvartalet kommer med stor sannolikhet att synas noga i sömmarna.

Kindred Vinstvarning tar bort spänning inför fjärde kvartalet

Kindred är först ut av operatörerna på onsdagen, men efter vinstvarningen med hänvisning till lägre sportboksmarginal, spelskatteberäkningar i Frankrike och kostnader för USA-satsningen i januari, är spänningen i stort sett borta inför rapporten, skriver Nordea i en analys och menar att ”fokus kan nu vändas mot 2020”.

Varningen tvingade analytikerna att kapa sina estimat rejält och skruva ner riktkurserna, men analyshusen behöll sina köprekommendationer på bred front.

”Trots kvarstående frågor rörande kostnadsbasen, så ser vi potential för Kindred att återvända till tvåsiffrig tillväxt under 2020”, skrev ABG Sundal Collier i en kommentar och får medhåll av DNB Markets som menar att ”2020 ser ut att bli ett sportboksår, och Kindred har en av de bästa sportböckerna”.

Kindred är så här långt den enda av de svenska operatörerna som har vänt blicken västerut mot USA och under 2019 har Unibet lanserats i såväl Pennsylvania som New Jersey.

Hittills har bolaget varit förteget angående intäkter från jättemarknaden och mer pratat om kostnadssidan. Även om vd Henrik Tjärnström varit tydlig med att bolaget inte räknar med ett positivt bidrag från USA i närtid, så väntas intäkterna under 2020 bidra till att kompensera för den ökade kostnaden från satsningen, och all information om intäktsutvecklingen kommer den att vara av stort intresse.

Rapportdatum: 12 februari klockan 7.30

Estimat intäkter*: 235 miljoner pund (250)

Estimat justerat ebitda*: 29,6 miljoner pund (58,8)

Kursutveckling 12 mån: -50%

(Infront sammanställning 3 analytiker)

Betsson Låga förväntningar, b2b-sportbok lovande på sikt

När Kindred vinstvarnade drogs Betssons aktiekurs med ner, om än inte i samma omfattning som sektorkollegan. Betssons vd Pontus Lindwall sade då till Nyhetsbyrån Direkt att bolaget inte såg någon anledning att kommunicera något till marknaden angående utvecklingen i det fjärde kvartalet, och Nordea är inne på samma linje.

”Vi tror inte att det kommer att vara mycket spillover effekt från Kindreds vinstvarning för det fjärde kvartalet eftersom den förra inte har verksamhet i vare sig Frankrike eller USA”, skriver Nordea som dock menar att läget är ”långt ifrån bra med fortsatt tuffa marknadsförhållanden i Norge, Sverige och Nederländerna”.

I de framåtblickande utsikterna lyfter analytikerna fram potentialen i Betssons sportbok som b2b-lösning, där bolaget nyligen meddelade sin första externa kund, och DNB Markets menar att det kan ”lägga en dimension till caset”.

Vad beträffar det fjärde kvartalet räknar DNB med ett svagt kvartal mot bakgrund av svaghet i Norden och Västeuropa.

”Vi räknar med sundare intäkter i det första kvartalet, även om de fortsatt kommer att vara fallande innan de återvänder till tillväxt under det tredje och fjärde kvartalet”, skriver DNB.

Rapportdatum: 13 februari klockan 7.30

Estimat intäkter*: 1.311 miljoner kronor (1.437)

Estimat ebit*: 213 miljoner kronor (218)

Kursutveckling 12 mån: -47%%

(*Infront sammanställning 3 analytiker)

Leo Vegas Överraskning inte trolig

Sett till kursutveckling det senaste året är Leo Vegas den relativa vinnaren bland operatörerna. Medan Kindred och Betsson har rasat omkring 50 procent det senaste året, har Leo Vegas aktieägare kommit undan med en nedgång på 17 procent.

Men den sista januari var det även dags för Leo Vegas att skruva ner förväntningarna när bolaget meddelade kostnadsbesparingsåtgärder, främst inom den brittiska verksamheten, ska vidtas. Förutom årliga kostnadsbesparingar på totalt omkring 3,7 miljoner euro, kommer det fjärde kvartalet att tyngas av omstruktureringskostnader på 6,1 miljoner euro.

Royal Panda, som förvärvades 2017 för 60 miljoner euro, och som tidigare i januari stängdes ner på den brittiska marknaden, kommer dessutom att skrivas ned med cirka 10 miljoner euro.

”Det kan inte beskrivas som annat än ett fiasko”, skrev Dagens industris analytiker Johan Wendel i en kommentar till nyheten, men trots det steg aktien på dagen och är sedan dess upp drygt 7 procent.

DNB Markets skrev i en analys daterad den 15 januari, då Royal Panda-reträtten blivit känd, men inte den finansiella påverkan, att ”Den temporärt reducerar intäktsutsikterna, men att den inte borde påverka ebitda-resultatet”, och bolaget delgav senare att Royal Panda omsatte 1,1 miljoner euro i Storbritannien under det fjärde kvartalet, men med förlust.

”Det fjärde kvartalet torde bli ett blandat kvartal, men det är osannolikt att rapporten kommer att överraska marknaden”, skrev DNB.

Rapportdatum: 14 februari klockan 8.00

Estimat intäkter*: 86,9 miljoner euro (84,5)

Estimat ebitda*: 9,9 miljoner euro (8,1)

Kursutveckling 12 mån: -17%

(*Bloomberg sammanställning 4 analytiker)