”Kursuppgången förvånar”

Publicerad 2009-08-14 10:28

Nibes aktie är vid klockan 9.45 upp cirka fem procent efter att bolaget lämnat rapport. En obefogad reaktion enligt de analytiker Nyhetsbyrån SIX talat med.

– Uppgången förvånar mig faktiskt. Jag tycker att det främst är det låga finansnettot som ligger bakom resultatet. Försäljningsutvecklingen är väldigt dålig tycker jag. Den här reaktionen känns obefogad, säger en analytiker.

Värmeproduktsbolaget redovisar ett resultat efter finansnetto på 94 miljoner kronor (74) för det andra kvartalet. Enligt SIX Estimates sammanställning låg förväntningarna vid 87 miljoner kronor.

På övriga punkter var rapporten sämre än väntat. Finansnettot, som den ena analytikern nämner, uppgick till -8,6 miljoner jämfört med -26 miljoner i motsvarande kvartal i år.

– Jag har svårt att se något som sticker ut som positivt i rapporten. Det ser aningen svagare ut än vi räknat med. Den ger heller inte så mycket vägledning över vad man ska förvänta sig framöver och utsikterna är ganska allmänt hållna, säger en annan analytiker.

I rapporten skriver bolaget att man har de interna kvalifikationerna för att nå det långsiktiga målet om en omsättning på 10 miljarder kronor med bibehållen god lönsamhet senast 2011.

Samtidigt skriver bolaget att om ”konjunkturvändningen låter vänta på sig blir 10-miljardersmålet givetvis svårare att nå i tid”.

– Bolaget är alltid väldigt luddiga på dessa punkter. Målet känns allt mer avlägset som de inte slår till med ett stort förvärv, säger den första analytikern.

Nyhetsbyrån SIX