Aktie Flygbolaget SAS aktie handlades 31 procent lägre i börsöppningen på tisdagen, som var första dag för ordinarie handel med de nya stamaktier som emitterats för att undsätta bolaget från pandemiorsakad kollaps.

SAS-aktierna bytte händer för kurser kring 0:89 kronor på Stockholmsbörsen, något av en kalldusch för många intet ont anande småsparare och ”irrationella investerare” som fått analytiker att lägga pannorna i djupa veck under de veckor som gått sedan emissionen och inför den enorma utspädning som nu skett.

”När två plan kommer för nära varandra finns det en hög risk för kollision. Det är just vad som kommer hända med SAS-aktien och investerarna i de gamla och nya aktierna inom ett par veckor”, skrev Nordnets investeringsekonom Per Hansen i en kommentar i slutet av oktober.

Före rekapitaliseringsplanen, som involverat spelare som svenska och danska staten, storägande Wallenbergare och småsparare, fanns drygt 383 miljoner aktier i SAS. Efter att nästan 6,9 miljarder nya stamaktier emitterats finns numera knappt 7,3 miljarder stamaktier i bolaget, som på tisdagen gjorde handelspremiär. Utspädningen är således 95 procent för tidigare ägare.

Sammanfattningsvis innebär kapitalanskaffningsprocessen att 2,25 miljarder kronor i skuld konverterats till eget kapital och bolaget tillförts cirka 12 miljarder kronor före emissionskostnader.

SAS har marknadsvärde på cirka 6,3 miljarder kronor i skrivande stund.